АЕЦ Козлодуй със сключени договори за над 96 млн. лв.

438
През 2006 година в АЕЦ "Козлодуй" са извършени 184 процедури по Закона за обществените поръчки, като те са приключили със сключени договори за около 96,4 милиона лева, съобщават от Информационния център на атомната централа.

Данните се изнасят във връзка с тиражирани в медийното пространство твърдения, че в енергетиката, в частност и в АЕЦ "Козлодуй", не се прилагат стриктно изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), допълват в официално съобщение от пресцентъра, цитирани от БТА.

В него се заявява, че АЕЦ "Козлодуй" ЕАД възлага обществени поръчки чрез процедурите, изброени в чл. 16 от закона и чл. 3, ал. 1 от Наредба за възлагане на малки обществени поръчки.

АЕЦ "Козлодуй" провежда предимно процедури на договаряне с обявление, в които могат да вземат участие всички желаещи фирми. Тези процедури дават възможност чрез преговори да се постигат най-добрите условия за атомната централа, като се спазват принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеността и недопускане на дискриминация, заявяват от пресцентъра.

От проведените през 2006 година от страна на централата 184 процедури, 139 процедури, или 75,5 на сто, на обща стойност 76,3 милиона лева /79,1 на сто от общата сума/ са проведени като "договаряне с обявление", информират от пресцентъра. Това означава, че в тях са могли да вземат участие неограничен брой фирми.

Останалите 45 договори (24,5 на сто) на обща стойност 20,1 милиона лева (20,9 на сто) са сключени след процедура на договаряне без обявление и договаряне с покана (което означава, че е преговаряно с точно определена фирма), допълват от атомната централа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg