АФП: България рискува нови санкции от ЕС

517
АФП: България рискува нови санкции от ЕС

Въпреки серията от мерки, взети през последните седмици във връзка с борбата с корупцията, Европейската комисия продължава да следи внимателно България и може да й наложи нови финансови санкции, предаде днес АФП, цитирана от БГНЕС.

Страната, която влезе в ЕС на 1 януари 2007 г. въпреки сериозните пропуски в редица области, продължава да е подложена на стриктен контрол в съдебната област (корупцията и организираната престъпност), управлението на еврофондовете, хранителния сектор и сигурността в областта на гражданската авиация.

Експерти от ЕК са в София от понеделник до сряда, за да подготвят доклада, очакван през юли. От него ще стане ясно дали Брюксел ще се задоволи само да критикува България или ще вземе по-строги мерки, най-вече финансови, за да накара страната да направи изискваните от нея усилия. „Ще трябва да отговорим на въпроса дали има такива проблеми, които налагат спиране на европейските средства“, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Сумите, които могат да бъдат спрени, са огромни – около 6.8 милиарда евро от регионалните фондове, които България трябва да получи до 2013 г., могат да бъдат засегнати. „Да замразим всички средства ще бъде малко смешно“, обясни говорителят на ЕК Марк Грей, но е възможно последователно прекратяване на програмите.

От февруари комисията вече замрази част от предприсъединителните фондове, които София продължава да използва до 2009 г. Причината за това решение бяха „слабости и нередности“, установени в управлението на тези средства. България трябва да докаже до 16 юни, че положението се е подобрило, така че средствата да бъдат деблокирани. Специализираната преса в България счита, че повече от 450 милиона евро вече са били замразени. Тези данни не са потвърдени от Брюксел. Българското правителство изтъква, че каквито и да са пропуските в борбата срещу корупцията, комисията не трябва да свързва това с еврофондовете, на които страната има право.

„Това са две съвсем различни политики“, заяви пред АФП българският външен министър Ивайло Калфин. „Правителството прави всичко възможно, за да достигне желаните резултати“. Въпреки всичко трябва да се признае, че откакто комисията започна да замразява парите, има напредък, подчерта европейски източник. След серия от скандали и убийства, приписвани на организираната престъпност, вътрешният министър бе сменен и бе определен министър, който да отговаря за еврофондовете. Тя обяви в средата на май спешни мерки за справяне с корупцията.

ЕС може да наложи и друга санкция на София, т. нар. „предпазна клауза“, която води до непризнаване на решенията на българските съдилища в ЕС. Някои считат, че комисията може да използва и член 7 от Договора за ЕС, който позволява да бъде отнето правото на глас на една страна. Но прибягването до подобна унизителна мярка е „изключено“, според Марк Грей.

Проблемите с България обясняват защо комисията е решена оттук нататък „да не обявява дата за присъединяване, докато страната не достигне финална фаза на процеса“ на присъединяване, призна Оли Рен. Още през 2004 г. ЕС бе уверил, че България и Румъния ще влязат в съюза през 2007 г. или най-късно през 2008 г., като по този начин доведе до застой в усилията им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg