Актуализират бюджета заради самолетите Ф-16

1020
Актуализират бюджета заради самолетите Ф-16

© minfin.bg

Правителството ще актуализира бюджета за тази година, за да може да финансира сделката за закупуване на самолети Ф-16 от САЩ.

Това обяви министърът на финанисите Владислав Горанов в интервю за Радио Фокус, предава пресцентърът на финансово ведомство. 

„Планираме в понеделник, на извънредно заседание на МС, да разгледаме сключените договори за самолетите Ф-16, да ги предложим на НС за ратификация и успоредно с това да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране на този проект“, каза Горанов.


Той обясни, че сумата, която трябва да се плати по договора за закупуване на новото въоръжение за армията, е значителна и плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1.2 млрд. долара, които не са разчетени в закона за бюджета.

Министърът допълни, че с тази актуализация се очаква дефицитът да бъде около 2%, или малко повече, но това е под прага от 3% по Маастрихтските критерии.

„Понеже това е първата сделка между нашите две страни, на този етап ще трябва тази сделка да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията на въоръжение на САЩ, мисля, че ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за плащане“, счита Горанов.

На въпрос има ли държавата пари, министър Горанов каза, че фискалният резерв е на достатъчно добри равнища, така че ще можем да си позволим да финансираме накуп сделката, още повече, че имаме добри перспективи пред нашата икономика и бюджетът позволява това да се случи през 2019 г.

По отношение на това дали се предвижда нов дълг, финансовият министър коментира, че в закона за бюджета е разчетен 1 млрд. дълг вътрешни емисии, но не трябва да се търси пряка връзка между сделката и този размер на дълга, защото тези средства ще служат през годината за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания.

„Нашето намерение е да продължим да си изпълняваме стратегията за дълга така, както е гласувана през миналата есен“, обобщи министърът.

Министър Горанов анонсира и готвените промени в ЗАДС, с които ще се ограничи допълнително възможността за злоупотреби с акцизни стоки, най-вече при горивата.

„Вчера отчетохме резултата от съвместната ни работа с правоохранителните органи и от 2014 г. досега сме успели да увеличим с 50 % приходите, като за края на т.г. очакваме 14 млрд. лв. повече спрямо края на 2014 г.“, заяви министър Горанов.

Той обясни, че номинално увеличението на БВП за периода от края на 2014 г. досега с 40 на сто, същевременно приходите растат с 50 на сто, а тези 10% разлика изцяло се дължат на борбата със сивата икономика.

По темата за нашето членство в ERM II министър Горанов припомни, че точно преди 1 г. страната ни внесе писмо за намерение за тясно сътрудничество с ЕЦБ по отношение на Банковия надзор и успоредно с това кандидатстване в ERM II, като за кандидатстването в ERM II сме поставили няколко приоритета за подобряване на качеството на управление.

„ЕЦБ работи вече няколко месеца с 6 български банки, скоро се очаква да излязат резултатите от проверките, които /анката прави, след това ЕЦБ ще бъде готова да даде своята позиция може ли да се осъществи тясно сътрудничество.

В допълнение сме предприели редица законодателни промени, свързани с поетите ангажименти от юли миналата година – текат редица изменения в законодателството. Когато постигнем тези законодателни решения, ще поканим колегите от ЕК да оценят напредъка по нашите приоритети и малко след това – в следващите няколко месеца, ако получим положителна оценка от ЕЦБ и ЕК, ще поискаме среща с еврогрупата, за да предложим формално кандидатстване на България към ERM II.

Надявам се процесът да върви гладко и да се постигне успех в рамките на тази година“, обясни финансовият министър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg