АМ Струма и Тракия заплашени от отлагане за след 2014-а

1281
АМ Струма и Тракия заплашени от отлагане за след 2014-а

Европейската комисия не планира да спре плащания за инфраструктурни проекти у нас, но парите по оперативната програма „Транспорт" може да не стигнат за всички проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 година. Това заяви за БНР говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика, Тон ван Лиероп:

"Не планираме да режем, отказваме или прекратяваме никакви плащания. Може обаче внезапно да се окаже, че има твърде много проекти - по причини, свързани с планирането и финансите - и че няма възможност всички те да се реализират с парите, предвидени за транспорт в настоящата бюджетна рамка - до края на 2013-а. Тогава те ще трябва да бъдат пренасочени за следващата - от 2014-а нататък".

Говорителят добави, че сред засегнатите проекти може да са тунелът в Кресненското дефиле по магистрала Струма и магистрала "Тракия".

Еврокомисията ще представи в четвъртък новите принципи за финансиране от еврофондовете след 2014 година, но на този етап без числа и проценти по държави и вид дейности, каза още Тон ван Лиероп.

„Милиардът, който в момента усвояваме по ОП „Транспорт" за пътища, няма да стигне за всички приоритетни проекти", призна и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от Фокус.

Именно затова Лот 3 на магистрала „Струма" с тунела през Кресненското дефиле, трябва да мине в следващия програмен период и да бъде финансиран от бюджета на програмата за 2014 г. - 2020 г.

„В момента ние готвим Лот 1, Лот 2 и Лот 4 на магистрала „Струма". Лот 3 на магистрала „Струма" е изключително сложен проект, за който е необходим 13-километров тунел през Кресненското дефиле (едно изключително сложно и скъпо съоръжение, което по изчисления ще струва 1 милиард евро). А един милиард евро е целият бюджет, който има по ОП „Транспорт" за този програмен период", каза Павлова.

Според Павлова - финансирането на магистрала „Тракия" не е застрашено.

Към днешна дата от ЕК за магистрала „Тракия" са получени средства в размер на 24 милиона евро. „В момента, от авансите по оперативната програма си изплащаме междинните плащания текущо. Изготвяме сертификат към ЕК и ще разчитаме, че ЕК ще възстанови средствата до края на годината", каза Павлова.Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg