АМ Струма и Тракия заплашени от отлагане за след 2014-а

1323
АМ Струма и Тракия заплашени от отлагане за след 2014-а

Европейската комисия не планира да спре плащания за инфраструктурни проекти у нас, но парите по оперативната програма „Транспорт" може да не стигнат за всички проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 година. Това заяви за БНР говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика, Тон ван Лиероп:

"Не планираме да режем, отказваме или прекратяваме никакви плащания. Може обаче внезапно да се окаже, че има твърде много проекти - по причини, свързани с планирането и финансите - и че няма възможност всички те да се реализират с парите, предвидени за транспорт в настоящата бюджетна рамка - до края на 2013-а. Тогава те ще трябва да бъдат пренасочени за следващата - от 2014-а нататък".

Говорителят добави, че сред засегнатите проекти може да са тунелът в Кресненското дефиле по магистрала Струма и магистрала "Тракия".

Еврокомисията ще представи в четвъртък новите принципи за финансиране от еврофондовете след 2014 година, но на този етап без числа и проценти по държави и вид дейности, каза още Тон ван Лиероп.

„Милиардът, който в момента усвояваме по ОП „Транспорт" за пътища, няма да стигне за всички приоритетни проекти", призна и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от Фокус.

Именно затова Лот 3 на магистрала „Струма" с тунела през Кресненското дефиле, трябва да мине в следващия програмен период и да бъде финансиран от бюджета на програмата за 2014 г. - 2020 г.

„В момента ние готвим Лот 1, Лот 2 и Лот 4 на магистрала „Струма". Лот 3 на магистрала „Струма" е изключително сложен проект, за който е необходим 13-километров тунел през Кресненското дефиле (едно изключително сложно и скъпо съоръжение, което по изчисления ще струва 1 милиард евро). А един милиард евро е целият бюджет, който има по ОП „Транспорт" за този програмен период", каза Павлова.

Според Павлова - финансирането на магистрала „Тракия" не е застрашено.

Към днешна дата от ЕК за магистрала „Тракия" са получени средства в размер на 24 милиона евро. „В момента, от авансите по оперативната програма си изплащаме междинните плащания текущо. Изготвяме сертификат към ЕК и ще разчитаме, че ЕК ще възстанови средствата до края на годината", каза Павлова.Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас