Антикризисната програма на правителството

778
Антикризисната програма на правителството

Както беше обявено още миналата седмица, днес се очаква да бъдат одобрени окончателно задачите от краткосрочната икономическа програма на правителството. Tе са общо 82. Към тях, миналата сряда, бяха включени и договорените по време на Съвета за тристранно сътрудничество 32 мерки за възстановяване на българската икономика. Днес изтича и срокът, в който парламентът имаше възможност да внесе своите предложения по тях.

Откриване на нови 150 000 работни места и постигане на балансиран бюджет за 2009-та година - това са две от най-важните цели на краткосрочната икономическа програма на правителството. Това обяви още миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков. Според него обаче най-голямата цел е до края на мандата на правителството България да стане част от еврозоната. Предвижда се още запазване на единната ставка на ДДС на 20%, подобряване на бизнес средата, стимулиране на заетостта и социалното подпомагане, както и ефективното управление на еврофондовете.

Според Дянков промени в данъчната политика в това число и на плоския данък не са логични в условията на финансова криза. Проблем номер 1 в момента е ограничаването на безработицата. Със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" ще се квалифицират безработните. Това обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Работи се и за намаляване на осигурителната тежест. Освен одобрените миналата сряда от социалните партньори 32 мерки, има и други, по които все още няма съгласие между правителство, синдикати и работодатели.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg