Археологическите обекти отново създават трудности по трасето на АМ Марица

1007
Археологическите обекти отново създават трудности по трасето на АМ Марица

В лотовете на автомагистрала „Марица” има много повече археология, отколкото е било първоначално прогнозирано. По тази причина държавата отпуска 700 000 лв. в допълнение на първите 500 000 лв. на археологическия екип, на който „предстои огромна работа”. Така регионалният министър Лиляна Павлова обобщи в Първомай напредъка по строителството на „Марица”, съобщава бТВ.

По думите на министъра предстои да бъдат направени разкопки на целия обект и теренът ще бъде освобождаван поетапно, за да може да се изгражда аутобанът. „Вече е започнало изграждането на един много голям мост. И в двата лота строителството е в добър темп и в срок, така че следващата година магистрала „Марица” следва също да бъде пусната за движение”, прогнозира Павлова.

Тя обърна внимание и на строителните дейности по АМ „Тракия”, заявявайки, че 70 км от новоизградените участъци на магистралата сече са пуснати в ход. „Всички, които са пътували до Ямбол, вече могат да видят разликата. Значително се скъсява времето и по-безопасно се пътува”, изтъкна ресорният министър.

Тя изрази надежда през август да бъде готова и останалата част до Петолъчката, около 15- 17 км. „Няма конкретен срок, но ще се разчита на добрата воля на изпълнителя. По този начин за това лято ще бъде облекчено движението по автомагистрала „Тракия”. Крайният срок за цялото приключване на магистралата до Бургас е следващата година февруари”, посочи Лиляна Павлова, уверявайки, че следващото лято ще може да се пътува по изцяло новия аутобан до морето.

Министърът по регионалното развитие и благоустройството бе в Първомай за откриването на проект за подобряване на условията за отдих на населението. Той е на стойност над 4 млн. лв., от които съфинансирането от държавата е за 400 000 лв. Изградени са 16 улици, детски и спортни площадки в Първомай.

Във връзка с проекта Павлова изказа задоволство от това, че държавата вече има възможност да подкрепя проекти за подпомагане на градската среда в по-малките градове. „В момента е предоставено и финансиране за мерки за предотвратяване на наводнения – една много важна тема за региона. Добре е да се знае, че малките градове също имат нужда от финансиране и да не бъдат забравени и за следващия програмен период”, допълни тя.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg