Австрия иска да остане инвеститор номер 1 в България

1158
Австрия иска да остане инвеститор номер 1 в България

Австрия възнамерява и в бъдеще да остане инвеститор номер едно в България, каза министърът на финансите Йозеф Прьол, вицеканцлер на страната.

Засегнахме много важни теми, първата - че Австрия и България имат много добри икономически отношения. Австрия е инвеститор номер едно в България. Уверих г-н премиера, че възнамеряваме и в бъдеще да остане така. Австрия се справи много по-добре с икономическата криза, отколкото някои други страни, безработицата ни в момента е 4 процента, каза Йозеф Прьол.

Нашето Министерство на финансите ще се застъпи при планирането на европейските средства за периода 2013 - 2020 г. средствата за регионално развитие за България да не бъдат намалявани, каза Йозеф Прьол.

Дунавската стратегия може да изиграе централна роля за развитието на държавите по течението на реката - каза той.

Министър-председателят Бойко Борисов пък е запознал вицеканцлера с това, че България има най-добрите данъчни условия в Европа за инвестиции. Обсъдено е било още финансирането на проектите за магистралите, за железниците и развитието на регионите в България. Обсъдено са било търсенето на стратегически инвеститори за железниците, развиване на транспортен коридор, магистрали, воден транспорт.

Мисля, че в Австрия имаме добри приятели, каза Борисов. Изграждането на жп тунел под Босфора гарантира свързването на Западна Европа с Азия. Искаме с европейски проект по железницата и заем от Световната банка за развитието на българските железници, който ще искаме да вземем, искаме да направим железницата по-привлекателна за инвеститорите.

Благодарихме за значитената помощ, която ни оказаха при удължаване на парите за Дунав мост 2, каза премиерът.

Двете страни подписаха споразумение за избягване на двойното данъчно облагане между България и Австрия. По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и австрийският вицеканцлер и федерален министър на финансите Йозеф Прьол ще подпишат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото.

Стокообменът между България и Австрия през 2009 г. е на стойност 909.9 млн. евро, като салдото е отрицателно за нашата страна. В българския износ за Австрия преобладават машини, апарати, валцувани изделия от желязо, двигатели, семена, облекла.

Вносната листа се води от електрически апарати, медикаменти, автомобили, информационна техника, месо, нефтени продукти.

По данни на БНБ за периода 1996 - 2009 г. Австрия е инвеститор номер едно в България с общ размер на инвестициите 6.5 млрд. евро, или 18.3% от преките чуждестранни инвестиции у нас.

За 2009 г. австрийските инвестиции са на стойност 382.8 млн.евро основно в електроразпределението, телекомуникациите, енергетиката, финансите и търговията.

Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори у нас са австрийски компании.

Вчера министър-председателят заедно с министърът на икономиката присъстваха на официалното подписване във Виена на Акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на каскадата между "НЕК" ЕАД и ЕVN AG.

„Ще се използва енергия от възобновяеми източници. Австрия е един от най-големите инвеститори в България и подписването на днешния документ е благоприятен и за двете държави. НЕК трябва да възвърне доброто си състояние и да печели достатъчно средства, за да изплати натрупаните по време на управлението на предишното правителство дългове", допълни премиерът. Според Бойко Борисов реализацията на проекта ще създаде между 4 000 и 5 000 нови работни места в региона, а около 3 000 души ще бъдат трайно заети след изграждането на обекта. Хидроенергийният комплекс ще осигурява електроенергия за около 100 000 домакинства (за 500 000 души).

Проектът предвижда изграждането на каскада от три нови хидровъзела в горния участък на р. Арда: язовир Мадан (ВЕЦ "Бял Извор"), язовир Ардино (ВЕЦ "Ардино"), и язовир Сърница (ВЕЦ "Китница".), с обща инсталирана мощност 174.2 МW и средногодишно енергийно производство 440 GWh. Австрийската компания увеличава с два пъти дела си и ще вложи допълнително 1.4 млн. лв. в съоръжението. По този начин ЕVN остава единствен партньор на Националната електрическа компания, която притежава 70 на сто от проекта.

Премиерът Бойко Борисов е на двудневно работно посещение в Република Австрия по покана на федералния канцлер Вернер Файман.

Източник: Министерски съвет, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg