Б. Борисов: От къда пари за Бургас-Александруполис?

841
Б. Борисов: От къда пари за Бургас-Александруполис?

Бомба ли е, че съм казал истината на посланиците за петролопровода "Бургас-Александропулис", така премиера Бойко Борисов отговори в Благоевград на репортерски въпрос, че е хвърлил бомба вчера, казвайки че България се отказва от проекта

Министър-председателят Бойко Борисов потвърди заявлението си, че на този етап България не може да си позволи финансирането на проекта „Бургас-Алексондруполис".

Според премиера опасенията на хората от Бургаско от евентуални бъдещи аварии и петролни разливи, както и съществуващата неопределеност на правителствата на Русия и Гърция за реализацията на проекта го поставят под съмнение и пред страната ни в момента.

Бойко Борисов: Факт безспорен е, че нито една от трите страни нито го е заложила в бюджета си, нито нещо се прави по този проект. На въпрос на гръцкия посланик аз отговорих по този начин. Ако отидем на проекта „Бургас-Александруполис" - няма нищо. Едни ливади, гори - и нищо. За мен е важно какво мислят българските хора, какво искат нашите граждани, нашите потребители. Инвестицията е 1 млрд. Ние трябва да участваме с 330 млн. От кой бюджет да извадим? От кое перо да го извадя това перо и да го дам за „Бургас-Александруполис"? Откъде да ги вземем чисто реално? Аз искам 50 проекта да направя, но има в джоба толкова пари. Нашите пари са толкова. От които да вземем? Посъветвайте ме. От здравето, от образованието, от социално слабите?

Министър-председателят Бойко Борисов доразви в Благоевград вчерашното си изявление, че проектът за АЕЦ „Белене" на този етап не може да се осъществи.

Бойко Борисов: Ако намерим финансиране, ясна схема за АЕЦ „Белене", започваме я утре. 26 млрд. струват четири реактори, хилядници, за Турция. Подписаха го миналия месец. 26, като го разделим на четири, се получава 6,5 на един реактор за Турция . 6,5 като го умножиш по две - колко се получава? 13 млрд. евро. Станишев при първа копка е казал, че нашата ще струва 4. Как ще струва 4? Затова има на местото на АЕЦ „Белене" от 1983-1984 година е започната има само един гьол, който струва 2 млрд. Защото са вярвали на такива...?

При посещението си в Благоевград премиерът Бойко Борисов раздаде дипломите на отличилите се абсолвенти от Колежа по туризъм.

По-късно в Перник премиерът Борисов каза, че не се притеснява от проверката на ЕВРОСТАТ за бюджетния дефицит на страната ни, тъй като той се дължи на договори, сключени от предишното правителство. Той каза още, че правителството ще внесе в Народното събрание за одобрение допълнителните разработки и финансовите разчети за строителството на автомагистрала "Люлин", така че магистралата да стане готова през тази година и да се знае точно и ясно за какво се харчат парите.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg