Българите, почиващи в чужбина, гласуват по-лесно от тези на родното ни море

638
Българите, почиващи в чужбина, гласуват по-лесно от тези на родното ни море

Вотът в разгара на лятото може да създаде сериозни проблеми за част от избирателите.

Както и да се окаже, че гласуването от плажовете на Гърция ще е по-лесно, отколкото от българските курорти.

Причината са декларациите, които трябва да подадем, за да гласуваме на адрес, различен от постоянния ни. За секциите извън граница заявлението се подава на място, в момента на гласуване.


В рамките на страната обаче е необходимо да заявим това желание 2 седмици по-рано, като за целта трябва да си сменим и настоящия адрес, съобщава Нова телевизия.

Така, ако планираме да сме на море на 11 юли, може и да останем без право на глас.

Председателя на новата ЦИК Камелия Нейкова потвърди, че хората, които са почивка на 11 юли у нас, трудно ще гласуват. Освен ако не са жители на курортния град по постоянен или настоящ адрес, заявен поне 2 седмици по-рано.

„Почивката не е основание да се гласува от друго населено място. Законодателят към този момент не е решил да има някакъв вид мобилност по отношение на това кой, къде и кога може да гласува“, обясни тя.

Така вариантите пред хората да гласуват остават свързани само с адресите, на които са регистрирани. В същото време туристическият бранш очаква първата голяма вълна от почиващи на морето именно около 11 юли.

„Тогава ние ще видим около 280 хиляди автомобила на магистрала „Тракия“, примерно“, смята Румен Драганов.

На какви цени ще почиваме на морето това лято Въпреки че туристическият сезон официално стартира на 1 май, в Слънчев бряг отворените хотели се броят на пръстите на едната ръка.

Все още обаче ще има и много уикенд туристи, част от които биха опитали да се приберат в неделя вечер, преди да затворят секциите. „Очакваме пътуванията да бъдат уикендови и ако са такива, нищо не пречи на тези, които са на морето, да могат да гласуват в самия изборен ден”, добави още Драганов.

За разлика от летуващите у нас, сънародниците ни на почивка в чужбина ще могат без проблем да гласуват там, където се намират. Ще са им нужни лична карта и заявление, което могат да подадат в деня на вота.

„Възможностите там, макар и малко странно, са по-големи, защото можем да отидем и без първоначална регистрация да гласуваме във всяка една секция, която е открита“, обясни Даниел Стефанов.

За сравнение, българите у нас, които искат да гласуват на морето, трябва да се регистрират там по настоящ адрес поне две седмици преди вота.

„Ново, по отношение на заявленията за настоящ адрес, е, че те вече могат да бъдат подавани през интернет страницата на главна дирекция „ГРАО“, като не се изисква електронен подпис“, обясни Нейкова.

Българският бизнес

Всичко по темата Предсрочни избори 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg