България била заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочно действие

429
България била заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочно действие

В момента България е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочно действие. Това каза държавният министър в Министерството на външните работи на Германия Гернот Ерлер пред делегатите на годишното общо събрание на Германо-българската индустриално-търговска камара.

По думите му има последен шанс да се постави под контрол подобно развитие и да се ограничат щетите. Поради установената злоупотреба с европейски средства ЕК възнамерява да въведе в България механизми на контрол, каквито не са били въвеждани в други страни, каза министърът, цитиран от БНР, което се позовава на БТА. Ерлер добави, че си пожелава тази криза да бъде преодоляна.

Вече са нанесени някакви щети, но все още има шансове да се ограничи тази имиджова катастрофа, посочи още Ерлер. Във фондовете са парите на европейските данъкоплатци, припомни той. Това според него е причина местните политици да бъдат питани какво се прави с тези средства.

В тази връзка той посочи, че е важно мисията на вицепремиера Плугчиева да се увенчае с успех и тя да получи политическа подкрепа за изпълнението на задачите си. Ерлер отбеляза, че избирането на Плугчиева за вицепремиер, който отговаря за европейските фондове и даването й на големи правомощия, са стъпки в правилна посока.
Питам се дали екип от 18 души е достатъчен, за да се изпълни успешно тази огромна задача за това кратко време, каза министърът. Той апелира делегатите, като приятели на България и като хора, които носят отговорност за страната, да помогнат на вицепремиера в изпълнението на задачата й.

"Тук не става дума за смачкана броня на автомобил, а за тотална щета", заяви на деловите среди германският министър. Ние трябва да накараме българското правителство да направи още повече в борбата с корупцията и организираната престъпност, каза министърът и допълни, че в тази сфера е направено много.

Той посочи, че в Германия и в други европейски страни непрекъснато се задава въпросът как е възможно от 2000 година да има над 100 поръчкови убийства и нито едно да не е разкрито. През есента на 2008 г. на България ще бъдат предоставени средства за развитие на селскостопанския сектор и за риболовството, каза Ерлер. Той посочи, че този фонд беше спрян, защото е била установена значителна злоупотреба с европейски средства.
Министърът заяви, че ще продължи да настоява за бързо разкриване на случаите с корупция и при доказателства да има наказания. Ние апелираме българското правителството да потърси контакт с ЕК, каза министърът. Той отбеляза, че правителството на Германия приветства подобряването на финансовата рамка в България.
Вчера Гернот Ерлер, който е на посещение в София, заяви в специално интервю за Радио „България”, че "в сравнение със спрените плащания от европейските фондове кризата в доверието спрямо България е значително по-сериозният проблем, с който трябва да се справи София". Гернот Ерлер посочи, че търпението на европейските институции към България се е изчерпало заради циничното отношение на отделни среди в страната към готовността на ЕС да помага на България.
В рамките на посещението държавният министър в Министерството на външните работи на Германия се срещна с премиера Сергей Станишев и външния министър Ивайло Калфин.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg