България е навлязла в криза още през 2008 г.

886
България е навлязла в криза още през 2008 г.

Материали с обем от над 35 000 страници са получени във временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев. Това каза от парламентарната трибуна Стоян Мавродиев, председател на т. Нар. комисия „Антистанишев". Докладът предоставя обобщени резултати от анализа на получената информация и документи.

„Последните дванадесет месеца от мандата на правителството на Сергей Станишев преминаха под знака на драстично влошаване на икономическата среда и навлизане на България в най-тежката рецесия от повече от десетилетие", се казва в доклада.

Правителството съзнателно заблуждавало обществото, че страната ни не е засегната от икономическата криза, макар че още от октомври 2008 г. приходите в бюджета са започнали да падат драстично.

„Правителството на Тройната коалиция през месеците ноември и декември 2008 г. успява ударно да похарчи огромен ресурссамо за два месеца. Това харчене стопи фискалният резерв с близо 30% - от рекордните12.1 млрд. лева към 31.10.2008 г. на 8.4 млрд. лева към края на годината".

Основните изводи в доклада са, че правителството на тройната коалиция е наливало средства в различни предприятия без икономическа обосновка за това. Сключени са 150 необезпечени договора за над 2 млрд. лева. Много разходи са правени на ръба на закона, информира още Мавродиев.

Общото неосигурено финансиране е в размер на 2 158 455 515 лева.

В доклада са констатирани липса на антикризисна програма, стопяване на резерва от Кабинета „Станишев", множество пропуски в бюджетната процедура 2009 г., наливане на средства в държавни предприятия и пр. Направен е сериозен анализ на платежния баланс към средата на 2009 г.

Разглеждането на доклада не мина без разногласия между депутатите. Мая Манолова от БСП поиска целият доклад да бъде изчетен, защото депутатите не получили резюмето на Мавродиев. Тя се усъмни, че Мавродиев може да е променил някои становища в резюмето.

От своя страна депутатът от ГЕРБ посочи, че "няма нито една запетая, променена от основния доклад". Той изрази убедеността, че всички депутати много добре са прочели доклада и особено тези от БСП. Убеден съм, че г-н Станишев го ползва като нощно четиво, посочи още Мавродиев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg