България харчи най-много в ЕС за сигурност и вътрешен ред

3601
България харчи най-много в ЕС за сигурност и вътрешен ред

© Pixabay

България е на първо място по публични разходи за сигурност и вътрешен ред в Европейския съюз, показват данните на Евростат.

В класацията по разходи за образование и обществени услуги пък сме на едно от последните места, в сравнение с останалите държави членки.

Европейската статистическа служба публикува данни за правителствените разходи на всяка от държавите членки (плюс Великобритания, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия) в 10 основни сектора за 2018 г.

Общо за ЕС най-голям дял заемат разходите за социална защита – 19.2% от брутния вътрешен продукт. На второ място са тези за здравеопазване (7% от БВП), а на трето – за публични услуги (6% от БВП).


Следват образование (4.6% от БВП), икономически дейности, в това число добив на полезни изкопаеми, търговия, земеделие, строителство и др. (4.4%, сигурност и вътрешен ред (1.7%), отбрана (1.2%), забавления, култура и религии (1.1%), защита на околната среда (0.8%), жилищна и публична инфраструктура (0.6%).

В повечето от тези 10 основни категории правителствените разходи на България са под средното за ЕС, с изключение на секторите икономическа дейност, сигурност и вътрешен ред и публична инфраструктура.

Страната ни държи първото място в класацията по бюджетни разходи за сигурност и обществен ред, като дял от брутния вътрешен продукт– 2.5%, следвана от Хърватия (2.4%) и Унгария (2.3%). Средното ниво за 27-те държави от ЕС е 1.7 на сто.

За общи икономически дейности с държавно участие в България се харчат по 6.7% от БВП. Страната ни дели третото място с Хърватия, където равнището е същото. На първо място по този показател е Кипър (9.9% от БВП), а на второ – Унгария (7.7% от БВП) при средно равнище за Общността от 4.4 на сто.

Разходите за жилищна и публична инфраструктура у нас са на ниво от 1.1% от БВП – колкото във Франция и Латвия. Преди нас са само Хърватия (1.7%) и Кипър (1.5%), а средното ниво за 27-те е 0.6%.

В почти всички останали сегменти на държавните разходи обаче България се нарежда на едно от последните места.

За обществени услуги в страната ни се харчат по 3.3% от БВП, което ни отрежда предпоследно място преди Ирландия (3.1%) при средно равнище за ЕС от цели 6%. Първенците по този показател са Гърция (8.3%), Унгария (8.3%) и Финландия (8%).

България на седмо място в ЕС по новосъздаден бизнесБългария се нарежда на седма позиция в Европейския съюз по създаване на нов бизнес, сочат данните на Евростат към края на 2017 г.

При публичните разходи за образование също сме на опашката с 3.5% от БВП. Зад нас са Румъния и Ирландия с по 3.2%, а средното ниво за 27-те държави членки е 4.6%. Най-много за тази сфера отделят Исландия, Швеция и Дания – съответно 7.3%, 6.9% и 6.4%.

В класацията по разходи за отбрана (1.1% от БВП) сме близо до средното ниво за ЕС – 1.2%. Същото важи и за бюджетното перо забавления, култура и религии – там сме с 0.8% при 1.1% средно за ЕС, както и при разходите за защите на околната среда – 0.7% при 0.8% средно за ЕС. 

Първите три места в отбранителния сектор са за Латвия (2.1%), Естония (2%) и Гърция (2%), за защита на околната среда най-много пари се харчат в Холандия (1.4%), Белгия (1.4%) и Гърция (1.3%), а за култура и забавления – в Унгария (3.2%), Исландия (3.1%) и Естония (2%).

При здравеопазването средните публични разходи на 27-те държави възлизат на 7% от БВП, докато в България са в размер на 5%. Първите места са за Дания (8.3 на сто), Австрия (8.2 на сто) и Норвегия (8.2 на сто).

Разходите за социална защита у нас достигат 12% от БВП, докато средно за общността са на ниво от 19.2 на сто, като първите три места се заемат от Финландия (с внушителните 24.1% от БВП), Франция (23.9%) и Дания (21.9%).  

Пълният набор от инфографики за държавните разходи на страните от ЕС можете да разгледате тук

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg