България на седмо място в ЕС по новосъздаден бизнес

2165
България на седмо място в ЕС по новосъздаден бизнес

© Pixabay

България се нарежда на седма позиция в Европейския съюз по създаване на нов бизнес, сочат данните на Евростат към края на 2017 г.

Броят на новосъздадените предприятия у нас, като пропорция от общия брой на тези, които вече оперират активно на родния пазар, възлиза на 12.0% при средно ниво от 9.3% за ЕС.

Пропорцията на новосъздадените фирми у нас през 2015 г. е 11.90%, а през 2016 г. достига 12.48%.


От друга страна, именно този спад на годишна база от 0.48 процентни пункта подрежда България в топ 5 на страните с най-голямо годишно понижение на нововсъдадените предприятия, където делом мястото с Италия.

Най-сериозен спад на годишна база се отчита в Малта (-6.1 процентни пункта), Латвия (-3.8 п. п.) и Испания (-0.9 п. п.).

Най-много нов бизнес в ЕС се раждва в Литва (19.7%), Португалия (15.8%), Словакия (13.7%), Унгария (12.9%), Латвия (12.4%), Полша (12.2%) и България (12.0%).

На дъното на това подреждане са Гърция (4.5%), Белгия (6.4%), Швеция (6.6%), Германия и Австрия (по 6.8%).

Данните демонстрират логични резултати, тъй като в развиващите се страни от ЕС базата е много по-ниска спрямо развитите икономики в алианса, поради което има много повече възможности за създаване на нов бизнес спрямо конкурентните пазари, като този на Германия, например.

Докато в България делът на новите фирми намалява с 0.48% на годишна база, първенци по ръст са Финландия (+2.9 проценти пункта), Словакия (+2.7 п. п.), Унгария (2.1 п. п.), Естония (1.2 п. п.) и Литва (0.9 п. п.).

Средното ниво за ЕС от 9.3% през 2017 г. означава леко покачване спрямо 2012 г., когато делът е възлизал на 9.0%.

Заетостта, генерирана от тези новосъздадени предприятия, оформя около 2.4% от общата заетост в ЕС.

Най-висок принос към работните места новите фирми имат в Португалия (5.2%), а най-нисък в Германия и Холандия (по 1.2%). 

FT: България е част от Силициевата долина на Югоизточна ЕвропаСофия е технологичната столица на Балканите, пише престижното финансово издание Financial Times

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg