FT: България е част от Силициевата долина на Югоизточна Европа

3421
FT: България е част от Силициевата долина на Югоизточна Европа

© Pixabay

България, най-бедната страна в Европейския съюз, се радва на прилив на инвестиции на зелено в сферата на информационните и комуникационни технологии (ICT).

Така престижното финансово издание Financial Тimes започва материала си, посветен на инвестициите в българската технологична индустрия, които превръщат страната ни в един от IT хъбовете на Югоизточна Европа. 

Financial Times отвори технологичен център в София през април 2019 година, разкривайки 110 работни места, като сред другите по-интересни инвестиции от последните месеци са офис на Световната банка и звено на Facebook, които също се установиха в столицата.


България привлече рекорден размер чуждестранни инвестиции в софтуерни и ICT услуги, като през посочения период са стартирани най-малко 16 проекта в тази сфера на обща стойност 240 млн. долара, като повечето проекти са предимно в София.

Чуждестранните инвестиции в сектора не спират да се увеличават от 2015 година насам, пише изданието, позовавайки се на данните на fDi Markets - услуга на FT, която проследява обявленията от чуждестранни компании за инвестиции на зелено, които създават нови съоръжения и работни места. 

По думите на Кат О’Риордан, ръководител продукти и информация в FT, София се превръща в технологичната столица на Балканите, правейки града „неустоима дестинация” за технологични инвестиции.

30% от проектите на чуждестранните инвеститори през миналата година са именно в сферата на ICT сектора, пише FT, посочвайки, че страната ни има дълга традиция в тази индустрия, датираща още от комунистическата епоха.

Българският ICT сектор отчита продажби за 3.2 млрд. долара през 2018 година, което е ръст от 45% на годишна база, по данни на International Data Corporation.

Цитирани са и данните на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, според които секторът побира 12 хил компании, от които 90% са базирани в София, като заетите в тази сфера у нас възлизат на 50 хил. души.

Около 70% от ICT компаниите у нас работят само за износ, сочат данните на щатското Министерство на търговията.

„Разпознахме потенциала на София като технологичен хъб от световна класа още през 2015 година”, посочва Стефан Гарднър, ръководител услуги и доставки на британската компания за данни Genius Sports Group, която е разкрила 320 работни места в Сoфия. По думите му българското звено ще се удвои през идните няколко години, тъй като България предлага дълбок достъп до технологични таланти.

Според FT, основна причина за прилива на технологични инвестиции е наличието на квалифицирана работна ръка и стабилна икономика. Посочени са и предимствата на ниските копроративни и подоходни данъци, както и че страната ни има вторият най-висок дял жени в ЕС, които работят в технологичния сектор – около 45% от всички служители. Освен това у нас процесът по регистрация на IT фирма е облекчен.

Защо България е втора в ЕС по дял на жените в IT секторa?На какво се дължи големият брой жени в технологичния сектор у нас?

Изданието цитира кмета на София Йорданка Фандъкова, която посочва, че за последните 10 години, столицата е европейският град с най-висок ръст на БВП на глава от населението, като се нарежда на трето място в ЕС по брой стартъпи в сферата на ICT, генерирайки 120% ръст в софтуерния сектор през последните 5 години.

Така повече от 1 на всеки 10 служителя в София всъщност работи в ICT индустрията. Над половината от новонаетите офисни площи в града през третото тримесечие на тази година са именно за ICT фирми, по данни на компанията за недвижими имоти MBL.

Financial Times припомня, че София е един от осемте европейски града, които ще бъдат дом на първия суперкомпютър на Европейския съюз. Столицата се нарежда на второ място сред десетте най-бързо растящи технологични центрове в Европа, според доклад за 2018 година.

Изданието цитира мнението на икономиста от Европейската банка за възстановяване и развитие Яков Милатович.

По думите му повечето технологични инвестиции през последните две години идват от САЩ и ЕС. Според него, „културния афининтет” на България към подобни инвестиции, членството в ЕС, високото качество на живот срещу ниски разходи, политическата стабилност и среден годишен растеж на БВП в размер на 4% от 2016 година насам, са основните фактори за това страната ни да привличат толкова много технологични вложения. 

Според изданието, страната ни се ползва и от връзката със съседните Сърбия и Румъния, като трите държави оформят това, което някои наричат Силициевата долина на Югоизточна Европа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg