България - лидер на полицейското сътрудничество в Югоизточна Европа?

384
България - лидер на полицейското сътрудничество в Югоизточна Европа?

Национална служба “Полиция” ще бъде домакин на извънредното заседание на Асоциацията на директорите на полицията от Югоизточна Европа (SEPCA), което ще се проведе на 6 март в хотел Кемпински Зографски, информират от МВР.

Във форума ще участва директорът на Национална служба “Полиция” главен комисар Валентин Петров, който е вицепрезидент на организацията, както и директорите на полицията на другите 8 членуващи в SEPCA държави – Албания, Федерация Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Черна гора, Хърватска, Сърбия, Румъния и Македония. Заседанието ще открие министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Очаква се по време на срещата да бъдат разгледани въпроси, свързани с приемането на нов устав на организацията, който ще даде възможност без ограничения да се изпълняват функциите на SEPCA като водеща организация на полицейското сътрудничество в Югоизточна Европа. Ще се обсъди и идеята, седалището на асоциацията да се премести от Белград в София и да се регистрира тук. Ако тази идея се възприеме, България ще се превърне в регионален център и лидер на полицейското сътрудничество в региона.

Ден преди заседанието ще бъде проведена среща между ръководството на SEPCA и директора на Регионалния център за борба с трансграничната престъпност към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа SECI - Митя Мочник.

Домакин на срещата, която ще се проведе в сградата на ГДП, е главен комисар Валентин Петров. На нея ще се обсъди задълбочаването на сътрудничеството между двете организации за укрепване на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Най-значимите реализации на SECI досега са по линия на наркотрафика и трафика на МПС. България ръководи работната група към SECI за борба с трафика на наркотици.

SEPCA е основана през януари 2002 година в Хърватия, с подкрепата и съдействието на Канадската кралска конна полиция. Основна цел на асоциацията е задълбочаване на регионалното полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа, развитие на професионализма и улесняване на реформите в полицейските служби. В организацията членуват 9 страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...