България - най-голямото сметище на Европа

1663
България - най-голямото сметище на Европа

През седмицата Евростат публикува данни за генериране и третиране на общински отпадъци в страните от ЕС през 2009 година. От данните стана ясно, че в България се падат по 468 кг. боклук на човек от населението, от които са третирани 450 кг., пише в анализ на Института за пазарна иконмомика.

И по двата показателя сме под средните нива за ЕС 27. Тревожното е, че България продължава да е единствената страна, в която 100% от общинските отпадъци биват трупани по депата, а нищо не се изгаря, рециклира или компостира. Резултатите едва ли са изненада за някой, като се има предвид до къде сме стигнали с изграждане на заводи за преработка на битовите отпадъци.

Говорейки за отпадъци, трябва да се отчете фактът, че генерираният общински боклук е много малка част от общия размер на отпадъците (малко над 1% в България). Ето някои любопитни факти за това колко боклук е генериран в страната, как се третира и какво е мястото на България в такава своеобразна класация на европейско равнище. На графиката са представени най-актуалните и съпоставими данни от Евростат, които са за 2008 г.

Генериране на отпадъци по сектори - 2008 г. (млн. тона)

 

Какво се наблюдава:

България е на четвърто място в ЕС по размер на генерирания боклук с общо 286 млн. тона. Това представлява около 11% дял от общия за ЕС. Челната тройка включва силно развитите западноевропейски страни - Германия, Франция и Великобритания.

Отпадъците на глава от населението в България са 37 тона при 5 тона средно за ЕС.

Малко под 28% от отпадъците в ЕС са генерирани от добиваната промишленост. В България този дял е 94%, най-високият от всички 27 страни.

Добивната промишленост общо за ЕС е генерирала 727 млн. тона отпадъци, от които 37% или 268 млн. тона са само в България.

Българската добивана промишленост е генерирала повече отпадъци от всички страни от Западна Европа, взети заедно.

Отпадъците от добивана промишленост в България и Румения заедно са повече от половината (56%), генериран от сектора общо за ЕС.

На глава от населението се падат по 35 тона отпадъци от добиваната промишленост при 1.5 тона за ЕС.

През 2006 г. добавената стойност по факторни разходи за добиваната промишленост в България е 638 млн. евро. За производство на 1 евро добавена стойност в сектора е генериран боклук в размер на 373 кг. На ниво ЕС този показател в 28 кг.

В България около 98% от общия генериран боклук се депонира, докато в ЕС това съотношение е 55%.

Източник: Институт за пазарна икономика

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg