България ощетила бюджета на ЕС с над 32 млн. евро

497
България ощетила бюджета на ЕС с над 32 млн. евро

България е ощетила с над 32 милиона евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД, сочи доклад на ОЛАФ, с който разполага бТВ.

От Европейската служба за борба с измамите посочват една основна група, която е замесена в източването на програма САПАРД. В доклада на ОЛАФ тя е записана като "Николов-Стойков". Групата е определена като мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български предприятия и различни други европейски и офшорни компании.

В документа пише: "Тази мрежа от криминални компании e управлявана и финансирана от две български лица - Марио Николов и Людмил Стойков, за които се говори, че имат връзки с настоящото българско правителство".

Припомняме, че Марио Николов и Людмил Стойков бяха арестувани преди година и половина за източването на 7.5 милиона евро от САПАРД и бяха освободени. Продължава разследването по случая, като няма повдигнати обвинения срещу Людмил Стойков.

От ОЛАФ пишат, че за едно от тези две лица се твърди, че е финансирало предизборната кампания на настоящия български президент и че е бизнес партньор на бившия заместник-министър на външните работи, който, според наличната информация, се е опитал да окаже влияние върху текущото разследване на това лице. Групата Николов - Стойков е изключително гъвкава и има споделени отговорности във връзка с множество незаконни действия, се казва в документа.

Според доклада групата "Николов - Стойков" по един от проектите е продала старо оборудване за преработка на месо на свои съучастници в Германия. След това тези машини са върнати в България, като са продадени като нови на фирми, кандидатстващи по САПАРД, по изключително завишени цени. Проектът е за над 6 милиона евро.

От ОЛАФ пишат още, че по пет проекта, финансирани по САПАРД с 1.8 милиона евро, българската прокуратура е информирала, че има определени индикации, сочещи, че получатели на парите са представили фалшиви оферти и пак са свързани с групата "Николов - Стойков".

Също така в ОЛАФ имало информация за други 17 проекта, одобрени по САПАРД, които са свързани с групата на "Николов - Стойков" и са в процес на разследване. Проектите са за 18 милиона евро и са спрени заради използване на фалшифицирани оферти.

Групата е свързана с вноса в България на огромни количества китайско заешко месо, което е изнесено в Германия, Испания и Франция с фалшиви аржентински здравни сертификати. Има вероятни последици за здравето и ОЛАФ извършва разследване, пише в доклада. Според него групата "Николов - Стойков" участва и в подозрителни транзакции с вагони втора употреба.

В още две точки са посочени други нередности по програмата. Първата е по проекти за 2 милиона евро, при които български фирми са използвали поне по една фалшифицирана тръжна оферта. Според другата в посочена като засегната държава от Европейския съюз са започнали криминални разследвания срещу български компании, използвали фалшиви документи. От ОЛАФ посочват, че в този случай става дума за 4.5 милиона евро.

До края на август българските власти ще получат резултатите от тези разследвания, е записано още в доклада.

ОЛАФ констатира, че има липса на сътрудничество между различните държавни институции,
които работят по нередностите и измамите.

В документа пише още: "ОЛАФ вярва, че има влиятелни сили в българското правителство и/или българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано кое да е лице от групата "Николов - Стойков".

От Европейската служба за борба с измамите остро критикуват българските институции, които са свързани с отпускането на пари по САПАРД и контрола за тяхното използване. Според доклада Държавен фонд "Земеделие" не е започнала на време процедурите по възстановяване на парите, отпуснати на фирми близки до групата "Николов - Стойков", въпреки че притежава всички доказателства за извършена измама.

От фонд "Земеделие" също така не са изпратили информация на ОЛАФ и прокуратурата за други проекти на "Николов - Стойков". Критика има и към прокуратурата затова, че не е информирала фонда за провежданите разследвания, свързани със САПАРД, и че не е сезирала ОЛАФ и засегнатите членки на ЕС за аферата със заешкото месо от Китай. Българското обвинение не е направило и всичко възможно за запориране на имотите на тези лица, пишат още от ОЛАФ.

Българският съд пък е критикуван, че е задържал за много кратко в ареста заподозрени лица от групата "Николов - Стойков" и че е отменил две съдебни решения за възстановяване на неправомерно финансиране по САПАРД за лица, свързани с групата "Николов – Стойков". Проверката на ОЛАФ е показала, че български съд е наредил на Агенцията за държавни взимания да освободи иззети активи на лица, свързани с групата "Николов - Стойков" за близо 3 милиона лева.

За да си върне България доверието на ОЛАФ и Европейския съюз, от Европейската служба за борба с измамите препоръчват да се подобри взаимодействието между отделните служби, да се анализират всички оферти по САПАРД за връзка с вече известни криминални групи и да се създаде работна група по програмата, която да разследва всички случаи на злоупотреби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg