България подкрепя перспективата за членство на Турция в ЕС

571
България подкрепя перспективата за членство на Турция в ЕС

Разширяването на Европейския съюз трябва да продължи, затова България подкрепя перспективата за членство на Турция и възприемането на европейските ценности. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Калфин изрази увереност, че политиката на ЕС за разширяване ще намери отражение и в Берлинската декларация, която се очаква да бъде приета в края на седмицата, на срещата на върха на ЕС в германската столица, по повод 50 години от подписването на Римския договор.

Вицепремиерът приветства всички политически и икономически реформи в Турция, насочени към покриване на европейските стандарти за членство в ЕС. “Този процес не е кратък, отнема много време, но ние оценяваме високо вашите усилия в тази посока”, посочи още външният министър на срещата.

Министър Бабаджан оцени високо българската подкрепа за европейската перспектива на Турция. По думите му, желанието на турската страна е тази подкрепа да продължи. Държавният министър изрази увереност, че членството на страната му в ЕС ще бъде от полза не само на Турция, но и на самия Европейски съюз.

В хода на разговорите държавният министър на Турция запозна министър Калфин с актуални позиции и аспекти от стратегията на Турция по преговорния процес с Европейската комисия.

На срещата двамата министри направиха обстоен преглед на състоянието на отношенията между България и Турция в политическата и търговско-икономическата област. Изразено беше задоволство от високото ниво на политическия диалог между двете държави и от непрекъснато увеличаващия се търговски стокообмен, който само през 2006 г. е нараснал с 30%, надхвърляйки 3 млрд. долара.

Министър Калфин отбеляза засилващия се интерес от страна на български компании за инвестиции в Турция като нов момент в икономическите отношения. Според него бързото икономическо развитие на Турция носи икономическа полза и на България.

На срещата беше поставен въпросът за съдбата на големи съвместни инфраструктурни проекти, останали нереализирани досега. Засегнати бяха и двустранни въпроси от визов и транспортен характер, произтичащи от членството на България в ЕС.

Министрите обсъдиха и енергийната политика в региона, значението на газопровода "Набуко", както и необходимостта ЕС да се ангажира по-значително с въпросите на незаконната имиграция не само от юг, но и от изток.

Али Бабаджан запозна министър Калфин със социално-икономическите реформи, които протичат в страната, опирайки се върху формулата “ислям, демокрация, секуларизъм”. Българският министър бе информиран и за позицията на Турция по Кипърския въпрос, в светлината на преговорите за членство с ЕС.

На срещата беше обсъден и въпросът за българските медицински сестри в Либия. Турският министър увери, че неговата страна следи отблизо случая и е готова да оказва подкрепа за бързото му и благоприятно разрешаване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg