България привлича чуждестранните инвеститори с ниски данъци и разходи за труд

1151
България привлича чуждестранните инвеститори с ниски данъци и разходи за труд

България се опитва да привлече чуждестранни инвеститори през тази година с ниски данъци и евтина работна ръка, пише финансовото издание Bloomberg. Същуствуват известни опасения за отлив на чуждестранни инвестиции на фона на неблагоприятната среда, сочи още публикация в изданието.

Страната ни е привлякла рекордните 6 млрд. евро инвестиции през изминалата година, в първата си година, като страна членка на ЕС, след насочването на европейски купувачи към пазара на недвижими имоти в страната, както и компании изнасящи бизнеса си у нас, за да намалят разходите.

Като едно от предимствата на България, финансовото издание сочи най-ниските сред 27-те страни членки на ЕС разходи за работни заплати. Средната работна заплата у нас в размер на около 500 евро е близо една трета от тази в ЕС.

Другото основно предимство на страната ни, което се очаква да привлече значителен чуждестранен интерес това са ниските данъци. С намаляването на данъка върху печалбата до 10%, страната ни се нарежда сред страните от ЕС с най-ниски данъчни ставки.

България продължава да разчита на чуждестранните инвестиции, като средство за запълване на огромния дефицит по текущата сметка на страната. Той се е повишил до рекордните 21.6% от брутния вътрешен продукт през изминалата година.

Рекордно високата му стойност допренесе за това водещите рейтингови агенции в света да предупредят на няколко пъти, че страната ни става все по-уязвима на външни шокове.

Очакванията на Агенцията за чуждестранни инвестиции са доста оптимистични. От там прогнозират нивото на инвестициите да е съпоставимо с това от изминалата година.

Към стартиране, или изнасяне на част от бизнеса си у нас се насочват водещи европейски компании, като например френската Cie. de Saint-Gobain SA, която инвестира пет милиона евро в създаването на нов завод у нас.

Швейцарската Kronospan AG, производител на дървени подове планира изграждането на завод близо до Хасково, като инвестициите в него ще възлязат на около 110 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg