България спечели международното дело срещу „Плама консорциум лимитид”

885
България спечели международното дело срещу „Плама консорциум лимитид”

България спечели арбитражното дело срещу „Плама Консорциум Лимитид” в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, САЩ. Арбитражът постанови, че исковете на дружеството срещу страната ни са неоснователни и ги отхвърли изцяло, като осъди „Плама Консорциум Лимитид” да заплати значителна част от разноските по делото.

На 19 август 2003г. „Плама Консорциум Лимитид”, като мажоритарен собственик на „Нова Плама” АД (с предишна търговска фирма „Плама”АД) и съответно на петролната рафинерия в град Плевен, заведе дело срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. В иска си „Плама Консорциум Лимитид” претендираше обезщетение в размер на 280 милиона щатски долара, заедно с лихва, считана от 15.12.1999 г.

Дружеството, учредено в Кипър, твърдеше, че България е нарушила стандартите за защита на чуждестранните инвестиции, определени в Договора за енергийната харта и Договора между правителството на Народна Република България и правителството на Република Кипър за взаимно насърчаване и защита на инвестициите.

Според него допуснатите от страната ни нарушения на международното право, както поотделно, така и като комбиниран ефект, са довели до унищожаване или експроприиране на инвестицията му в страната.

Преди и по време на завеждане на делото „Плама Консорциум Лимитид” също така изпрати множество оплаквания и обвинения срещу Република България до Европейския съюз и НАТО.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg