Българо-румънска работна група дискутира внедряването на системата ERTMS

1048
Българо-румънска работна група дискутира внедряването на системата ERTMS

Внедряването на Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS) ще бъде дискутирано на двустранна българо-румънска срещата, съобщиха от Министерство на транспорта. На нея ще бъде обсъдено осъществяването на сътрудничеството за разработване и реализиране на координирани "Национални планове за разгръщане и внедряване на системата ERTMS". Събитието ще се проведе на 12 и 13 март 2008 г. във Велико Търново.

По време на срещата ще бъде обсъдено и развитието на транспортен коридор IX, включващ ERTMS системи на граничния преход Русе-Гюргево. По повод изграждането на втори мост на Дунав при Видин-Калафат ще бъде разгледано и прилагането на същия подход при транспортен коридор IV.

Европейската система за управление на железопътното движение (European Railway Traffic Management System - ERTMS) беше разработвана през последните десет години в сътрудничество с Европейската комисия, UIC, железопътни компании, промишлени предприятия от областта на сигнализациите и телекомуникациите, както и от институтите по стандартизация CEN, CENELEC и ETSI.

ERTMS е цифрова система. Тя предлага интегрирани услуги, има стандартизирани открити интерфейси и е изградена на модулен принцип. Основните и компоненти са ETCS (Европейска система за управление на влаковете) и GSM-R - платформа за радио-комуникация.

Прилагането на ERTMS в Европа вече започна и няколко хиляди километра железопътна мрежа вече са оборудвани с нея. Възможните бъдещи приложения на системата съдържат потенциал за значителни подобрения в инфраструктурния капацитет, конкурентноспособността на железопътния сектор, за отстраняване на техническите бариери, които засягат железопътния транспорт и оперативната съвместимост на влаковете в рамките на Европейската общност, включително опростяване и хармонизиране на процедурите.

ERTMS ще замени различните системи за управление на влаковете, използвани в отделните страни. Тя значително ще подобри и опрости осъществяването на международния трафик в условията на премахнатите граници между страните, ще увеличи нивото на безопасността, ще оптимизира инфраструктурата и ще намали разходите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg