Български фирми възстановяват ДДС от ЕС само онлайн

916
Български фирми възстановяват ДДС от ЕС само онлайн

От първия работен ден на 2010 г. (4 януари) исканията за възстановяване на ДДС от български фирми към приходните администрации на страните от ЕС ще се подават само по електронен път.

Това ще става чрез новата електронна услуга, която НАП ще предостави на български дружества, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, които имат право да възстановяват ДДС за стоки и услуги от страни-членки от ЕС.

Искането за възстановяване на ДДС ще се изпраща от НАП до съответната държава-членка от Общността, отново по електронен път.

Възстановяването на ДДС ще става по посочена в искането банкова сметка на чуждестранното дружество, като всички разходи по превалутирането на сумите и по превода, ще са за сметка на данъка, който се възстановява.

Срокът, в който НАП трябва да обработи заявлението за връщане на ДДС от европейските фирми е 4 месеца, ако не е поискана допълнителна информация. Ако е поискана, тогава максималният срок е 8 месеца.

Възстановяването на данъка става до 10 дни след изтичане на максималните срокове по обработка на заявлението за връщане на ДДС на европейските фирми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg