Българският износ е обречен на силен ръст и през 2017 г.

1671
Българският износ е обречен на силен ръст и през 2017 г.

© Pixabay.com

Износът на стоки и услуги имаше решаваща роля за възстановяване на българската икономика от Глобалната финансова и икономическа криза.

В значителна степен, каналът на външното търсене беше в основата на ускоряването на икономическия растеж у нас до сегашните му нива (среден ръст от 3.5% на годишна база за последните девет тримесечия).

Положителните ефекти от тези резултати изиграха ключова роля за повишаването на заетостта (достигнала рекордните 73.8% през 2016 г.) и доходите в страната, посочват в свой анализ икономистите от Уникредит Булбанк.

Показателно е изменението, което е постигнато в обема на българския износ за периода от средата на 2008 г. до края на 2016 г. Разликата е значителна - 39%, като особено важна роля за този ръст има износът на стоки. Той нараства с впечатляващите 60.1% за същия период.

Графика: Износът на български стоки и услуги* отчита изпреварващ ръст над глобалната търговия със стоки**

* Данните се отнасят за реален износ на стоки и услуги, по цени от 2010 г.
** Данните са базирани на митническа информация, представителни са за 81 икономики, които се смята, че отговарят на 99% от общия обем на глобалната стокова търговия. Индексът е изчисляван на месечна основа и е базиран към 2010 г. Това е най-ранният индикатор за динамиката на глобалната търговия, който заслужава висока степен на доверие.

Източник: Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis, Национален статистически институт, УниКредит Булбанк

Тези изключителни резултати са следствие от високата конкурентоспособност на българските износители. Историческите данни показват, че българският стоков износ нараства с темпове, които изпреварват увеличението на глобалната търговия със стоки в почти всички години от началото на XXI в. (виж графиката). Нещо повече, в конкретни периоди предимството в полза на българския експорт е значително.

Освен, че по този начин може да се проследи силната конкурентна позиция на българските износители, то също така става ясно, че пазарният дял от глобалната търговия расте устойчиво.
Настоящата година няма да направи изключение от тази тенденция.

Силното икономическо възстановяване на ключовите ни търговски партньори в евро зоната, за където е насочен близо 50% от българския стоков износ, ще са основен двигател за нарастващото външно търсене към пазарите от региона на Централна и Източна Европа. В допълнение, глобалната търговия е на път да достигне най-бързото си нарастване от 2011 г. насам, съдейки по данните за първото тримесечие на 2017 г. и силната възходяща тенденция, в която се намира показателят.

Историческите връзки показват, че повишеното външно търсене се прехвърля с известно забавяне върху българския износ. Това ни кара да очакваме ускоряване на растежа на показателя в рамките на годината от сегашните му нива от около 6% на годишна база до стойности, които са по-близки до 7%.

В по-голяма степен, този ефект би трябвало да се наблюдава при стоковия износ. Не е изключено той да отбележи и двуцифрени темпове на увеличение в реално изражение с всички последващи положителни отражения върху икономиката.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...