Балканските лидери: Енергийните ресурси да не се използват като политически инструмент

431
Балканските лидери: Енергийните ресурси да не се използват като политически инструмент

„Енергиийните ресурси не трябва да се използват като политически инструмент", се казва в заключителната декларация на участниците в балканската среща, която се проведе в Загреб.

В нея участваха лидерите на Албания, България, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Черна гора.

„Енергията е стока, която трябва да бъде достъпна за всички в съответствие с пазарните условия, при яснота и прозрачност." - се казва още в документа, цитиран от Би Би Си.

Според наблюдателите текстът е адресиран главно към руския президент Владимир Путин, поканен на срещата като гост, подчертава Би Би Си.

Медията припомня, че Русия е най-големият доставчик на горива за Югоизточна Европа. През 2006 г. руската страна е изнесла за Балканите 73 млрд. кубически метра газ и 59 милиона тона нефт.

По време на вчерашното си изказване пред форума руският държавен глава нееднозначно заяви очакването си още тази година да бъде сключен договорът за АЕЦ Белене.
Путин даде проекта ни за АЕЦ като пример за добри перспективи за сътрудничество в атомната енергетика.

По време на двустранните разговори между президентите Путин и Първанов стана ясно пък, че България е готова да се присъедини към проекта за изграждане на новата газопроводна система „Южен поток" от Русия за Европа през акваторията на Черно море.

На форума в Загреб бе и заместник-председателят на Управителния съвет на Газпром Александър Медведев.
По думите му "Южен поток" не е алтернатива на проекта Набуко.

Той успокои балканските лидери, че "Южен поток" не е насочен против никой конкретен проект, тъй като е самодостатъчен.
Участниците в проекта, добавя Медведев, цитиран от БТА, разполагат с достатъчно ресурсна база, пазари, заинтересовани от доставки на газ, както и с необходимия опит в осъществяването на сложни проекти и тяхното управление.

Според "Файненшъл таймс" стойността на "Южен поток" ще надхвърли 10 млрд. евро, а изграждането на газопровода ще отнеме около 3 години, като проучването на техническата и икономическата жизнеспособност на проекта ще продължи около 18 месеца.

"Южен поток" е система от нови газопроводи, които ще съединяват Русия и Европейския съюз по дъното на Черно море.
Пропускателната способност на "Южен поток" ще бъде определена в рамките на техническата и икономическата обосновка с цел оптимизиране на загубите и с отчитане на пазарните изследвания, които ще се проведат в транзитните страни и на крайните пазари.

Предвижда се морският участък на газопровода да минава по дъното на Черно море от станцията "Береговая" на руското крайбрежие до крайбрежието на България.
Общата дължина на черноморския участък ще е около 900 км, а максималната дълбочина - над два километра.

В България съоръжението ще се разделя на два тръбопровода - единият ще бъде насочен към Австрия и Словения, а другият ще транспортира газ на юг за Италия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...