БАН създава Силициева долина и у нас

1747
БАН създава Силициева долина и у нас

 Нови информационни и биотехнологии за повишаване качеството на живота ще разработва пилотният за страната технологичен парк на Българската академия на науките, който ще се изгражда от догодина в София, съобщи доц. Костадин Костадинов.

На терен от 130 декара в района на гара "Искър" ще е разположен центърът, който ще развива бизнес в информационните и компютърните технологии, във фармацията и биотехнологиите, заяви Костадинов, който е научен секретар в направлението "Информационни и компютърни технологии" в БАН.

По думите му проектът за технологичния парк ще започне от 2012 г. и ще е пилотен за цяла България, ще се финансира от оперативната програма "Конкурентоспособност" с около 50 милиона евро.

БАН работи от две-три години по проекта заедно с главния архитект на София Петър Диков и със Столичната община, посочи Костадинов.

Единият основен приоритет на парка ще е свързан с информационните и комуникационните технологии, в които по-интересните и високотехнологичните разработки ще са за изработването на софтуер, ще са свързани с "електронни решения", с телекомуникациите, с "управлението на знания" и с развитието на ГРИД-мрежите - или с "изчислителните мрежи с разпределени параметри".

Другият приоритет, по който ще се работи в парка, ще е свързан с фармацията, с микробиологията или като цяло, с технологиите, отнасящи се към качеството на живота. Сред тези сфери са молекулярните изследвания, работата с полимерни носители на лекарствени форми, лазерните и фотонните технологии. В технологичния парк ще се произвежда апаратура за тези дейности и изследвания, а самите те ще се осъществяват в медицински центрове.

Може да има и два технологични парка в София, в зависимост от приоритетите на стратегията за научни изследвания, отбеляза Костадинов. Идеята на БАН е да има технологичен парк и до Бургас - за възобновяеми енергийни източници, но тя трябва да се подкрепи от държавата и от местната власт, посочи ученият.

Един технологичен парк трябва да представлява малка индустриална зона за развитие на нови производства и да бъде притегателно място за нови и висококачествени работни места за младите специалисти, обясни Костадин Костадинов. На територията на технологичния парк на БАН на гара "Искър" трябва да има високотехнологичен инкубатор за нови фирми, които се създават в научните организации и в университетите, смята ученият. Този инкубатор може да се направи за година.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg