БАУП прие рамковата си програма за 2010 - 2011 г.

1214
БАУП прие рамковата си програма за 2010 - 2011 г.

Активни действия за утвърждаване авторитета на професията „Ръководител на проекти" предвижда програмата за дейността на Българска асоциация по управление на проекти (БАУП) за периода 2010-2011 г. Документът бе приет на проведеното на 12 декември 2009 г. в София редовно Общо събрание на сдружението, съобщиха за Profit.bg от асоциацията.

Основните моменти, залегнали в програмата, обхващат мерки за създаване и укрепване на връзките с бизнеса, работодателски организации и държавни институции с цел използване потенциала на БАУП за успешно изпълнение и управление на проекти.

Важен акцент в програмата е започването от 2010 г. на система за сертификация за нива А (Сертифициран директор на проекти) и B (Сертифициран старши ръководител на проекти) по Националните изисквания за компетентност по управление на проекти. Програмата за сертифициране по управление на проекти, провеждана в България, е базирана на системата за сертифициране на Международната асоциация по управление на проекти (IPMA) и получените сертификати са международно признати.

Общото събрание на БАУП избра и нов управителен съвет в състав (по азбучен ред): Александър Апостолов (Първи оценител на IPMA), Антон Тодоров, Десислава Стойчева (CPM), Ева Атанасова (CPM) и Николай Цанков. След общото събрание новоизбрания УС проведе свое заседание, на което взе решение Александър Апостолов да бъде председател за следващия мандат.

БАУП е учредена на 10 април 2002 г. в София. Мисията й е да допринася за устойчивото развитие на България, чрез подобряване качеството на реализираните проекти и тяхното професионално управление. От 9 октомври 2004 г. асоциацията е пълноправен член на Международната асоциация по управление на проекти (IPMA).

В периода от учредяването си Асоциацията привлече за членове над 70 физически и юридически лица, проведе редица национални конференции и дискусионни форуми по управление на проекти, съдейства за въвеждането на дисциплини по управление на проекти във висшите училища, разработи Национални изисквания за компетентност по управление на проекти и въведе в България сертификационната система на Международната асоциация по управление на проекти (IPMA).

От 2008 г. асоциацията извършва сертифициране на специалисти по управление на проекти за нива C и D на IPMA и до момента е сертифицирала 6 лица за ниво C (Сертифициран ръководител на проекти - CPM) и 5 лица за ниво D (Сертифициран специалист по управление на проекти - CAPM).

 

 

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg