БДЖ пуска автобуси вместо старите влакове

2040
БДЖ пуска автобуси вместо старите влакове

От утре, 12 август, от БДЖ започват поетапното изваждане от движение на почти всички електрически мотриси от 32-ра и 33-та серия поради факта, че са в експлоатация над 35 години. Това е една от поредните мерки, които дружеството предприема с цел да минимизира рисковете при превоз на пътници, съобщават от железопътната компания. От „Български държавни железници” са разработили алтернативни варианти за превоз, чрез които да не бъде нарушено нормалното обслужване на клиентите на железопътния превозвач.

При извънреден преглед в техническо и противопожарно отношение на всички електрически мотриси от 32-ра и 33-та серия в някои от тях са констатирани известни технически неизправности, които по никакъв начин не застрашават сигурността на железопътните превози. Това е довело и до решението на компанията те да бъдат изтеглени от употреба.

Към настоящия момент 140 пътнически влака, движещи се по различни маршрути в страната, се обслужват с електрически мотриси от 32-ра и 33-та серия. След поетапното изваждане от движение на електрическите мотриси, обслужването на тези 140 влака ще бъде извършвано по няколко начина, посочват още от жп превозвача.

Съставите на 43 от пътническите влакове ще бъдат заменени с композиции от локомотиви и пътнически вагони. 20 пътнически влака ще бъдат отменени, като на тяхно място от БДЖ ще наемат автобуси, които ще се движат по маршрутите и разписанията на отменените влакове. Подмяната ще се извърши поетапно, в зависимост от процедурите за сключване на договори между „Български държавни железници” ЕАД и автобусни фирми. 77 пътнически влака ще продължат засега да се обслужват с 13 електрически мотриси от 32-ра серия.

В изпълнение на своята програма за обновяване на подвижния железопътен състав, „Български държавни железници” ЕАД ще пуснат в редовна експлоатация последните 5 нови електромотрисни влака „Дезиро”, след като те преминат необходимото сертифициране. С тези 5 нови мотриси железопътният превозвач ще подмени състава на общо 31 пътнически влака, които се обслужват от електрически мотриси от 32-ра серия.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg