Без промяна в цените на производител през юни

662
Без промяна в цените на производител през юни

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни 2010 г. е на равнището от предходния месец.

Увеличение на цените има в преработващата промишленост - с 0.3%, докато намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 2.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%, съобщават от НСИ.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 5.5%, при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 2.1%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.1%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 4.6%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.8%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни 2010 г. нараства с 5.6% в сравнение със същия месец на 2009 г. Цените се увеличават в добивната промишленост - със 17.3%, и в преработващата промишленост - с 10.3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 6.2%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юни 2009 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 42.7%; производството на тютюневи изделия - с 19.3%; производството на химични продукти - с 5.0%.

Намаление на цените се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.6%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.3%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.6%, и производството на хранителни продукти - с 2.3%.

Общият индекс на цени на производител през юни 2010 г. намалява с 0.2% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, докато нарастване е отчетено в преработващата промишленост - с 0.1%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.4%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 2.1%, а намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 3.9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през юни 2010 г. се увеличава с 8.4% в сравнение със същия месец на 2009 г.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 12.2% спрямо юни 2009 г.

По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 44.8%, при производството на тютюневи изделия - с 16.8%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 13.8%, а намаление се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.1%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.2%, и при производството на хранителни продукти - с 1.8%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg