Биомасата измества водата като енергоизточник

1018
Биомасата измества водата като енергоизточник

Производството на енергия от биомаса и вятър ще измести водата от водещото й място сред възобновяемите енергийни източници у нас. Тази прогноза направи ст. н. с. д-р Веселина Григорова по време на юбилейната десета среща на дискусионния семинар в Икономическия институт на БАН. Във форума на тема: „Възобновяеми енергийни източници за устойчиво развитие" участваха както експерти и изследователи в областта, така и представители на бизнеса.

Заплахата от изчерпване на водните ресурси ще доведе до разместване в сегашната ситуация, при която ВЕЦ-овете са лидери в производството на екоенергия. На второ място се нарежда производството от биомаса и отпадъци, следвано от вятърните електроцентрали. Добиването на слънчева енергия остава на по-задни позиции, тъй като това е скъпа инвестиция за българските условия, при която суровините за производството се внасят основно от вън.

Изследователите от Икономическия институт на БАН са на мнение, че именно големите инвестиции, които изискват възобновяемите енергийни източници, са сериозното предизвикателство пред българската икономика. Сериозният въпрос, според тях, е дали България няма да замени вноса на скъпи горива с автоматичен внос на скъпи суровини в изпълнение на заложената цел за 2020 година - достигне на 16% дял на енергията от ВЕИ в крайното брутно енергийно потребление на страната.


В тази ситуация добиването на енергия от местните ресурси, които предлагат биомасата и отпадъците, би било най-изгодно за страната ни, предлагат икономистите.

Постепенното изместване на конвенционалните енергоизточници от производството няма да доведе до повишаване на безработицата у нас, според Икономическия институт. Намаляването на заетостта в този сектор ще се компенсира от разкриването на нови работни места в производството от ВЕИ.

Очаква се, по данни на Европейската комисия, до 2020 година в еврозоната да се разкрият нови 2.8 млн. работни места в сферата на екоенергията.

Пак по данни на ЕК, представени по време на дискусионния семинар в Икономическия институт на БАН, Китай е най-големият замърсител на околната среда в света. След нея се нарежат САЩ, Русия и Индия. В Топ 20 на страните с най-големи емисии на въглероден диоксид са и пет членки на ЕС - Германия, Великобритания, Италия, Франция и Испания.

България в тази класация се нарежда на 59-то място.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg