Бизнес климатът в промишлеността се покачва с 1.8%

377
Бизнес климатът в промишлеността се покачва с 1.8%

Стопанската конюнктура в страната през септември 2008 г. остава благоприятна. Общият показател на бизнес климата запазва равнището си от предходния месец и продължава да е над дългосрочната си средна (със 17.4 пункта), сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през септември се покачва с 1.8 пункта, в сравнение с предходния месец. Това повишение е в резултат на по-високите очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на промишлените предприятия през следващите шест месеца. По-оптимистични са и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца. Оценките за нивото на поръчките от чужбина обаче са леко понижени, което е съпроводено и с оценки за задържане на равнището на настоящата производствена активност.

Основни причини, затрудняващи дейността в отрасъла, остават недостатъчното търсене от страната, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през септември се засилва и негативното влияние на фактора ”конкурентен внос”. Относно продажните цени в промишлеността след благоприятните изменения през август, когато балансът на мненията падна с 14.1 пункта, през септември той отново възвръща 7.9 пункта от стойността си.

През септември 2008 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” е с 4.9 пункта под равнището си от август. Това понижение се дължи на изместване към по-умерени очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, което може да се обясни и с действието на сезонния фактор в отрасъла. Във връзка с това последната анкета отчита и понижаване на балансовия показател за строителната активност през следващите три месеца с 9.1 пункта.

По мнение на ръководителите на строителни предприятия осигуреността на производството с поръчки през септември се е подобрила и броят на клиентите със закъснели плащания е намалял. Дейността в отрасъла се затруднява предимно от конкуренцията в бранша, финансовите проблеми, недостигът на работна сила и несигурната икономическа среда. През септември 63.1% от строителните предприемачи предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца, а 35.9% смятат да ги увеличат. Месец назад очакващите увеличение на цените бяха 46.3%.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” през септември се понижава с 3.1 пункта спрямо август поради изместване към по-умерените неутрални (нито положителни, нито отрицателни) мнения за настоящото или за очакваното бизнес състояние на предприятията. По данни от бизнес анкетата обемът на продажбите през последните три месеца се е увеличил, като прогнозите през септември за следващите три месеца на 56.6% от мениджърите са той да остане същият, а на 39.1% - да се увеличи.

По отношение на факторите, затрудняващи търговията на дребно, по-малко предприятия са посочили, че имат проблеми, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията, но, в сравнение с август, затрудненията с недостатъчното търсене се увеличават. Относно продажните цени в търговията на дребно очакванията на 39.6% от предприемачите са те да се увеличат през следващите три месеца. Месец назад (през август) този дял беше 45.6%, или има известно благоприятно изменение в баланса на очакванията за продажните цени.

През септември съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 3.0 пункта, в сравнение с август, което се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира, че настоящото търсене на услуги в сектора се повишава, а очакванията за следващите три месеца са то да се задържи на същото равнище (според 55.7% от мениджърите) или да се увеличи (според 37.2%). Има известно изместване към по-умерените очаквания, поради което балансът на мненията за очакваното търсене на услуги пада със 7.8 пункта.

Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, което е посочено от 58.3% от предприемачите.

Повечето от мениджърите (68.4%) предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца, а 21.8% от тях очакват намаление.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg