Бизнесът не може да направи анализ за ефекта от поскъпването на газта

517
Бизнесът не може да направи анализ за ефекта от поскъпването на газта

Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, член на КРИБ, посочва в свое становище, че в индустрията е затруднен самостоятелният и адекватен анализ на ситуацията с шоковото поскъпване на природния газ.

Основна причина за това е липсата на възможност за доставка на природен газ от алтернативни източници, което да създаде пазарна среда, респективно - пазарно поведение и ценови прогнози, се посочва в становището.

Условията, ценовите зависимости и проекции по договора за доставка от "Газпром" към "Булгаргаз" по редица причини не са достъпни като информация и това допълнително затруднява индустрията в правенето на подобни анализи и в изготвяне на
кризисни планове за действие, съобщават от федерацията. В такива ограничителни и форсмажорни условия отговорностите на държавата, респективно на министъра на икономиката и енергетиката и неговия екип, са огромни, но за жалост - все още и очаквани, пише в становището.

Независимият регулаторен орган - ДКЕВР беше подложен на масивен политически натиск, което определено оказа асиметрично въздействие върху взетото от него решение по ценовото предложение на "Булгаргаз". Афишираното от ДКЕВР в медиите следващо ценово увеличение от януари 2009 година е още едно потвърждение, че подобни решения се определят импулсивно, подвластни не на задълбочен анализ на пазарната конюнктура и икономическите последствия, а на други фактори, допълват от федерацията.

Индустриалните консуматори на природен газ и електроенергия в страната трябва да направят сериозни изводи за своя ангажимент към общия им енергиен интерес и перспектива. Последните дебати и похвати ясно показаха, че енергийният мързел, инерцията в мисленето, решаването всеки сам за себе си - на къси ценови позиции не са печелившо решение. Времето на евтината енергия остава зад гърба ни. По-приемливи цени в енергетиката изискват по-задружни усилия в индустрията, се посочва още в становището.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...