Близо 90% от изравнителните сметки за сезон 2006/2007 са предадени на топлофикационните дружества

427
Близо 90% от изравнителните сметки за сезон 2006/2007 са предадени на топлофикационните дружества

Към 10 октомври 90 на сто от изравнителните сметки за отоплителен сезон 2006/2007 са предадени на топлофикационните дружества. Това съобщиха от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение, цитирани от БТА.

Сред останалите 10 на сто има голям брой неотчетени апартаменти, което възпрепятства изработването на изравнителните сметки. От асоциацията алармират, че неосигуряването на достъп до уредите за дялово разпределение е основен проблем в дейността им, който възпрепятства и изготвянето на изравнителните сметки на абонати, осигурили своевременно достъп до жилищата си. И към момента продължават да се извършват индивидуални отчети, отбелязват от асоциацията.

По силата на новата наредба за топлоснабдяване сградната инсталация надхвърля 50 на сто в сгради, където е било потребявано по-малко количество енергия. На базата на изработените изравнителни сметки, делът на сградите в София, където процентът сградна инсталация надвишава 50 е около 10 на сто. Тези сгради подлежат на обследване от страна на експерти от топлофикационното дружество, обслужващата фирма за дялово разпределение и представители на жилищната сграда. Датите, в които следва да бъдат направени обследванията трябва да се посочат от топлофикационното дружество, смятат от асоциацията.

От Асоциацията на фирмите за дялово разпределение уведомяват, че поради правния вакуум, свързан с измененията в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване, и липсата на договори с топлофикационните дружества, фирмите не са в състояние да обработват заявленията до сключване на договорите. Поетите ангажименти към абонатите за изминалия отоплителен сезон продължават да се изпълняват, се посочва в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg