Близо с 9% ще поскъпне питейната вода в София от догодина

493
Близо с 9% ще поскъпне питейната вода в София от догодина

Близо с 9 процента може да поскъпне цената на питейната вода, доставяна от „Софийска вода", от 1 януари следващата година, ако бъде одобрено проекторешението на ДКЕВР. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията, на което беше обсъден доклада относно измененията на утвърдените цени на ВиК услугите на „Софийска вода" АД за 20010 година.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране настояват цената за доставка на питейната вода да бъде 0.89 лева на кубически метър, а от „Софийска вода" настояват тази цена да е 0.92 лева за куб. метра. Сред аргументите на дружеството за това е фактът, че то трябва да изпълни предварително изготвения бизнес план и инвестиционна програма. Според инвестиционната програма, одобрена от Европейската комисия, дружеството трябва да направи инвестиции в размер на 52 милиона лева за тази година и също толкова за следващата.

Ако бъде одобрено проекторешението на ДКЕВР „Софийска вода" ще има възможност да инвестира само 46 милиона лева, което означава, че дружеството ще поиска по-голямо увеличение на цената на водата за 2011 година.

В цената, калкулирана от дружеството, са включени и разходите, които то прави във връзка с въоръжената охрана на язовир „Искър", по-високите цени за отчитане на водомерите и разходите за отстраняване на аварии. Има тенденция през последните две години за увеличаване на общия брой на отстранените аварии, съобщиха от дружеството.

Основните причини за това според тях са, че големият брой подменени и нови водопроводи, които променят налягането по водоснабдителната мрежа и засилените дейности относно констатирането на скрити течове. От „Софийска вода" обясниха, че сред проблемите, с които не са успели да се справят е водоснабдяването на квартал „Филиповци", където ежегодно изтичат 1 млн. куб. метра вода без да има водомери, които да калкулират това.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg