Борисов обеща на работещите в Градски транспорт да изпрати исканията им до Станишев

341
Бойко Борисов се срещна днес с представители на двата синдиката КТ”Подкрепа” и КНСБ в общинските фирми „Автотранспорт „ и „Електротранспорт”, информира Столична община.

По време на срещата бяха обсъдени исканията на двата синдиката за увеличаване на заплатите на работещите в отрасъла, както и подобряване условията на труд.
Кметът пое ангажимент да изпрати писмо с техните искания до Сергей Станишев, както и до министрите на финансите и социалните дейности.

В момента средствата за работни заплати се определят при спазване на Наредбата за образуване на средства за работна заплата в търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала , приета с ПМС № 16 от февруари 2006 г.

По силата на текстовете от Наредбата експлоатационните дружества на столичния градски транспорт не могат да увеличат средствата си за работна заплата, независимо от ежегодно отчитаната инфлация. Заплатите в сектора са около 400 лв. и не са увеличавани през последните няколко години. В момента има над 150 незаети работни места в Столичния автотранспорт.

В писмото си кметът ще настоява за отпадане на столичните общински дружества от текстовете на наредбата , както и за целево предоставяне от Републиканския бюджет на 10 млн. лв. с цел привеждане на заплатите в общинските транспортни дружества в съответствия с цените на пазара. Кметът на София припомни, че 77 % от средствата, събрани от данъците на столичани, остават в Републиканския бюджет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg