Борисов: Ще помогнем на строителния бизнес

677
Борисов: Ще помогнем на строителния бизнес

За първи път имаме правителство, което поставя проблемите на масата и с него може да си партнираме, заявиха от Камарата на строителите в България.

Правителството ще помогне на строителния бизнес, тъй като той дава работа на много хора, а постигнатото се вижда и ползва от гражданите.

Надяваме се с подкрепата на банките да помогнем на сектора, защото в условията на криза трябва да бъдем гъвкави, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред ръководството на Камарата на строителите в България. В разговора участваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министрите Росен Плевнелиев, Нона Караджова, Мирослав Найденов и др.

Председателят на Управителния съвет на камарата Симеон Пешов благодари за срещата и подчерта, че за първи път в историята на браншовата организация се провежда открита дискусия с министър-председателя.

Ръководителят на сектор „Високо строителство" инж. Николай Галчев посочи, че за първи път страната ни има правителство, с което камарата ще може да си партнира, тъй като управляващите са наясно с проблемите в сектора.

Пред премиера строителните предприемачи заявиха, че сериозен проблем пред бизнеса е междуфирмената задлъжнялост и забавените плащания по проекти, финансирани от държавата. Те подчертаха, че единствено за обектите в София няма забавени плащания, тъй като през последните 4 години в Столичната община е създаден ред, но за съжаление това не се наблюдава в страната.

Представителите на строителния бизнес казаха, че предишното правителство им е възлагало изпълнението на договори, за които не са предвидени средства, а за разплащането им се е разчитало от излишъците в бюджета. Казваха ни: „Работете, пък в края на годината ще се разплатим" и обикновено това ставаше в последните дни на декември", разказаха предприемачите.

През следващата седмица престои нова среща на премиера с представителите на строителната камара. На нея ще бъдат набелязани конкретните стъпки за разрешаване на проблемите в сектора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg