Борисов за еврозоната: Не щем да влезем в място на дългове

1254
Борисов за еврозоната: Не щем да влезем в място на дългове

Премиерът Бойко Борисов заяви в Прага, че ако европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3%, направят пенсиите колкото в България, до 1-2 години ще си решат проблема. Той заяви това на съвместна пресконференция с чешкия си колега Петър Нечас в Прага, където е на офицално посещение.

"В българския парламент опитваме да променим Конституцията и да бъде заложено, че никое правителство не може да си позволи повече от 3% дефицит. Това трябва да влезе в обща европейска Конституция и всяко правителство да си промени така Конституцията. Всяка държава, която е закъсала и иска помощи, ако приведе пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще си оправи дефицита", предложи премиерът на страните, които решават в Люксембург финансови въпроси във връзка с проблемите в еврозоната.

"И ние искаме да направим пенсиите 2000 евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи? И ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?", попита той.


По думите му в момента България е една от шестте най-дисциплинирани страни в Европейския съюз, на които им се вдигат кредитните рейтинги и изпълняват ангажиментите и задълженията, които са подписали.

"Влизането ни в еврозоната от цел в момента се превръща в нещо, което внимателно изчакваме да видим - как ще се развият процесите там. Не искаме да влезем в място на дългове. Нашата позиция съвпада: дисциплина - колкото държавите изкарват, толкова да харчат. Никой не е длъжен да вади от своите бюджети, за да плаща на тези, които не са дисциплинирани. Има начин да се подпомогнат бедните, това е чрез кохезионната политика, чрез еврофондовете", каза още Борисов.

"Подкрепяме България за влизането в Шенген. Смятаме за много некоректно и нечестно, че се слагат още изисквания за влизането на България в Шенгенското пространство", заяви от своя страна премиерът на Чешката Република Петър Нечас.

"България е вложила много финансови средства, за да изпълни изискванията. Отношението на някои европейски държави, които налагат нови изисквания, ние смятаме, че е много нечестно и смятаме, че това е неевропейско поведение", добави той.

Източник: Фокус

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg