Браншовите организации се обединяват в името на положителното развитие на туризма

365
Браншовите организации се обединяват в името на положителното развитие на туризма

Председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова призова многобройните браншови организации в туризма да се обединят в името на положителното развитие на сектора.

Огромният брой подобни организации и свръхзастрояването в курортите бяха откроени от Крушкова като основни фактори, които влияят негативно върху развитието на бранша.

По данни на Крушкова през февруари туристическите организации в България са били 34, а сега вече са 40. Сред възможните форми на обединение Крушкова посочи конфедерацията или друга съществуваща форма.

Четири-пет пъти се разминават официалната информация за легловата база с неофициалните данни. По данни на статистиката за 2005 г. броят на леглата в България в туристическите обекти е бил 221 хиляди; по данните, получени от общините, те са 125 458; същевременно само по данни на община Несебър, там има над 344 хиляди легла.

Според Крушкова реалният брой на леглата е 500-600 хиляди. Причината за разминаването в данните е свързана с неплащането на туристическите такси. Увеличението на легловата база е причина около 50 на сто от хотелите извън централните части на големите хотелски комплекси да са празни, каза Крушкова.

Запазва се и тенденцията на "нездравословно" намаление на цените, като по Черноморието вече се намират и легла по 2 евро. Крушкова прогнозира фалити на хотелиери през следващата година заради намалените постъпления от нощувки и невъзможността им да изплащат заемите си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg