Брюксел: България не прилага правилно директивата на ГМО

859
Брюксел: България не прилага правилно директивата на ГМО

България е спазила препоръките на Европейската комисия за приемането на закона за генномодифицирани организми, но той все още не отразява всички изисквания на европейското законодателство, се посочва в съобщение на комисията.

Комисията е изпратила своето становище, с което изисква София да приложи правилно директивата за дейностите, свързани с ГМО. ЕК смята, че България не предприема всички възможни мерки, за да ограничи възможните рискове за човешкото здраве и за околната среда, които могат да възникнат от тези дейности.

Нашата страна ще разполага с два месеца, за да съобщи на комисията какви мерки са предприети за правилното приложение на директивата. В съобщението на ЕК се посочва, че случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС.

Когато организмите се модифицират на генетично ниво, както и когато се отглеждат, съхраняват, пренасят, унищожават или използват по какъвто и да било начин, хората и околната среда може да бъдат изложени на риск, отбелязва ЕК.

Посочената директива изисква страните от ЕС да осигурят всички необходими мерки рискът да бъде избегнат. Комисията смята, че начинът, по който България прилага директивата, не осигурява контрол над всички възможни рискове.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg