"Булгаргаз" няма да може да осигури доставки, ако цената на газа не се увеличи минимум с 11%

422

С предлаганата от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) схема за поетапно увеличение на цената на природния газ със 7.95 процента на всяко тримесечие "Булгаргаз" няма да може да осигури доставките за България и страната ще остане без синьо гориво.

Това каза днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов при обсъждането на възможното увеличение на цените с членовете на ДКЕВР.

Цена от 390 лв. за 1000 куб. м от 1 януари 2008 г. е санитарният минимум, при който "Булгаргаз" ще може да работи, каза пред медиите Гогов. При тази цена дружеството ще работи на загуба от порядъка на 5 лв. за 1000 куб. м, защото в нея не е калкулирана преносната такса, но ще може да се разплати с "Газпром" и да осигури доставки. Ако се приеме предлаганото от 1 януари 2008 г. увеличение от близо 8 процента на цената на природния газ, "Булгаргаз" ще може да осигури гориво само за януари, а след това няма да е в състояние да доставя природен газ, посочи Димитър Гогов.

Само за последните 40 дни Булгаргаз трябва да получи от топлофикационните дружества около 50 млн. лв., посочи още изпълнителният директор на дружеството. Събираемостта обаче е около 50 процента, добави той. Гогов съобщи, че според разчети на експерти от "Булгаргаз" при увеличение на цената на газа с 19.5 процента от началото на годината това ще се отрази на останалите продукти от потребителската кошница в рамките на една десета от процента. Той припомни още, че за 2007 г. цената на газа е била увеличена само през последното тримесечие с около 4 процента и въпреки това цените на хляба, горивата и много други продукти са поскъпнали драстично. Това според Гогов означава, че не цената на природния газ е довела до поскъпването на стоките в България.

Трябва на всяка цена да задържим цената на топлинната енергия през този отоплителен сезон, посочи аргументите на държавната комисия нейният председател проф. Констанин Шушулов.

Ако цената на парното скочи, много абонати ще се откажат от услугите на топлофикационните дружества и ще предпочетат да ползват само електрическа енергия, а това би нарушило енергийния баланс в страната и би довело до недостиг на ел. енергия, поясни Шушулов.

Окончателното решение на ДКЕВР за промяната на цената на природния газ ще бъде взето утре на закрито заседание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg