"Булгаргаз" няма да намалява горивото на длъжници

439

"Булгаргаз" засега няма да намалява подаването на гориво към топлофикациитe в София, Плевен, Бургас и Враца, както предупреди миналата седмица. От компанията ще изчакат, за да видят какви ще бъдат постъпленията от топлофикационните дружества за погасяване на задълженията.

Към крайната мярка на намаляване на газоподаването "Булгаргаз" ще прибегне, само ако в близките дни топлофикационните дружества не започнат да покриват задълженията си.

От своя страна Топлофикация-София вече е започнала да предупреждава клиентите-длъжници, че ако не си платят сметките, ще им бъдат спрени първо топлата вода, а след това и парното. След получаване на предупредителните писма абонатите ще имат на разположение 15 дни да се издължат, преди да бъдат санкционирани.

Мярката, която се взема заради големия размер на просрочените задължения и изчерпването на финансовите резерви на газовата компания, ще засегне топлофикациите в София, Плевен, Бургас и Враца. Задълженията на тези дружества към "Булгаргаз" надхвърлят 235 милиона лева, съобщават от газовата компания.

Топлофикация София ще спре топлоподаването първо за жилищните сгради, които изобщо не са плащали сметките си. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. Мярката се взима заради намерението на "Булгаргаз" да намали подаването на гориво за тецовете-длъжници.

Стопанските субекти с дългове ще получат предупредително писмо и 15-дневен краен срок за плащане, след който ще бъдат санкционирани със спиране на топлоподаването. Дружеството ще въведе поетапен ограничителен режим на подаване на топлинна енергия за сгради с над 50% просрочени задължения за повече от два месеца.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...