Булгаргаз предлага цена на природния газ от 353.98 лв без ДДС за четвъртото тримесечие

654
Булгаргаз предлага цена на природния газ от 353.98 лв без ДДС за четвъртото тримесечие

Цена на природния газ от 353.98 лв. за 1000 куб. м., без ДДС, за четвъртото тримесечие на годината предлага за утвърждаване от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ "Булгаргаз" ЕАД.

В съответствие с Наредбата за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД на всеки три месеца изготвя разчети за цената на природния газ, които представя в ДКЕВР за утвърждаване.

Увеличението от 34.46 лв. за 1000 куб. м. или 10.78 на сто, се налага основно поради продължаващия пети пореден месец ръст на цените на петролните продукти на международните пазари, който води до увеличение на цената на природния газ в цяла Европа, отбелязват от дружеството.

Съгласно договорните отношения между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" от 1998 г., цената на природния газ в България се определя основно на база промените в цените на алтернативните петролни продукти.

От "Булгаргаз" посочват промените в стойността на алтернативните петролни продукти на международните пазари, спрямо последния период, които са: увеличение в цената на мазута с 1 процент съдържание на сяра с 40.65 щатски долара или 14.58 на сто; увеличение в цената на мазута с 3,5 процента съдържание на сяра с 34.30 щатски долара или 12.70 на сто; увеличение в цената на газьола с 35.21 щатски долара или 6.38 на сто.

Общата промяна на среднопретеглената цена на природния газ за 2007 г., спрямо същата за 2006 г. е около 9 на сто за целия период, се посочва в съобщението. Това е възможно благодарение на плавния график за достигане на пазарни цени до 2012 г., фиксиран в подписания през 2006 г. анекс към договора за доставка на руски природен газ в България, посочват от газовото дружество.

Въпреки неблагоприятната международна конюнктура, цените на вътрешния пазар за последното тримесечие на 2007 г. ще продължат да бъдат с приблизително 160 лв. за 1000 куб. м или 30 на сто по-ниски от средните за Европейския съюз, отбелязват от "Булгаргаз".

След утвърждаване на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината с решение на ДКЕВР, "Булгаргаз" ЕАД ще я оповести в два ежедневника с национално покритие, според изискванията на нормативната уредба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg