Булгаргаз спира кранчето на пет топлофикации?

380
Булгаргаз спира кранчето на пет топлофикации?

Пет топлофикационни дружества могат да останат без природен газ за предстоящия отоплителен сезон, ако не си платят навреме дълговете към "Булгаргаз". Ръководството на компанията е информирало писмено "Топлофикация София" АД, "Топлофикация
Плевен" ЕАД, "Топлофикация Шумен" ЕАД, "Топлофикация Бургас" ЕАД и "Топлофикация Враца" ЕАД, които имат просрочени задължения за сроковете, в които трябва да си платят дълговете, съобщи пресцентърът на "Булгаргаз".

При неспазването на тези срокове компанията ще бъде принудена първоначално да
преустанови доставката на суровина за производството на топла вода през последните летни месеци. Впоследствие съществува вероятност да не се доставят необходимите количества природен газ за предстоящия отоплителен сезон.

Вината за пропуснати ползи и нанесени щети ще бъде изцяло на съответните дружества, посочва пресцентърът на дружеството. За проблема с просрочените задължения на топлофикационните дружества (заедно с копие от съответното писмо) и за действията, които компанията ще бъде принудена да предприеме, са информирани кметовете, председателите на общински съвети и областните управители.

"Булгаргаз" ЕАД, в качеството си на обществен доставчик на природен газ, полага всички усилия за поддържане на непрекъснати доставки към своите потребители, в това число и към тези, които нарушават финансовите условия на договорите. Дълги години дружеството поемаше "тежестта" от увеличаването на просрочените задължения на топлофикациите за доставен природен газ. В резултат на системно нарушаване от страна на ДКЕВР на
принципите, залегнали в Наредбата за ценообразуване на природен газ за обществена доставка, всички налични резерви в "Булгаргаз" ЕАД са изчерпани. Това поставя под заплаха изпълнението на лицензионните задължения на компанията, посочва пресцентърът й.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg