Бургас и Александруполис ще си партнират по общи европроекти

470
Бургас и Александруполис ще си партнират по общи европроекти

Бургас и Александруполис ще си партнират при кандидатстването по европроекти, като първият от тях ще бъде по програмата „Регионално развитие”, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Двата града стартират по-интензивен културен, туристически и бизнес обмен, и ще обединят усилията си за изграждането на по-добра транспортна връзка между Бургас и Александруполис.

До края на годината в Бургас ще гостува бизнес делегация от Гърция, водена от кмета на Александруполис и представители на местния парламент там. Съществува повишен интерес от гръцкия и българския бизнес за реализация на търговски операции чрез пристанищата на двата града.

Това стана ясно от съвместното заседание в Александруполис, в което участваха кметовете на двата града- Димитър Николов и Георгос Александрис, зам. кметове, директори на дирекции, представители на общинските съвети и на неправителствени организация от България и Гърция.

На срещата присъстваха гръцки депутати и политици, представители на префектурата на област Еврос, граждани. И в Бургас и в Александруполис не съществува почти никаква информация за параметрите и етапите на проекта Бургас – Александруполис, което създава сериозни опасения за екологични последици сред обществеността.

От тук нататък нищо не трябва да се предприема от правителствата без знанието и становищата на местните власти в двата града. Около това категорично мнение се обединиха участниците в срещата. За разлика от българското законодателство в Гърция проектът може да стартира само ако получи одобрението на Общинския съвет в Александруполис.

Димитър Николов запозна гръцкия си колега и местните парламентаристи с резултатите от проведения в Бургас референдум. „Ние бяхме длъжни да чуем мнението на бургазлии за бъдещия петролопровод и допитването беше най- демократичния начин за това”, заяви бургаският кмет.

Николов допълни, че в месеците от провеждането на допитването до момента, в Бургас не е получавана допълнителна информация за проекта. Констатация за липса на информация бе изразена и от кмета и общинските съветници на Александруполис.

„Колкото по- широк дебат съществува по тази тема, толкова ние като администрация ще бъдем по – спокойни”, заявиха българските представители. „Нашето желание е отношенията ни с Александруполис да се развиват все по- интензивно.

Освен общите ни опасения за бъдещия проект има и много сфери в културата, бизнеса и общия ни европейски път, по които ще започнем сътрудничество”, решиха още кметовете на двата града.

Източник/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...