БВП с по-нисък спад от предварително обявения

484
БВП с по-нисък спад от предварително обявения

По предварителни оперативни данни на НСИ, произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през трето тримесечие на 2009 година възлиза на 18.06 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 2 381 лева от стойностния обем на показателя.

Спрямо трето тримесечие на 2008 година реалният спад на БВП е 5.4 процента. Стойността е по-ниска от обявените преди месец експресни оценки на НСИ, показващи спад от 5.8%.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 15.209 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност намалява с 4.5 процента спрямо съответния период на предходната година.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1 процентен пункт спрямо трето тримесечие на 2008 година и достига до 31.0 процента през трето тримесечие на 2009 година. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите е 59.1 процента, което е с 0.6 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 1.6 процентни пункта и достига до 9.9 процента през трето тримесечие на 2009 година.

Промените в структурните дялове се обуславят от реално увеличение на добавената стойност в аграрния сектор с 2.3 процента, докато добавената стойност, създадена от секторите индустриален и услуги бележат спад съответно с 6.0 и 5.1 процента в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За индивидуално потребление на населението през трето тримесечие на 2009 година се изразходва 67.4 процента от произведения БВП. Реалното намаление на показателя е 4.7 процента спрямо съответното тримесечие на 2008 година. Индексът на физическия обем на инвестициите (бруто образуване в основен капитал) 63.5 процента определя намаляващ относителен дял на тази категория до ниво от 20 процента от произведения БВП.

Износът на стоки и услуги надвишава с 710.8 млн. лева стойностния обем на вноса. Износът на стоки и услуги е намалял реално с 6.7 процента, докато намалението на вноса на стоки и услуги спрямо съответното тримесечие на 2008 година е 23.4 процента.

За деветмесечието на 2009 година БВП достига номинален стойностен обем от 48.34 млрд. лв. В реално изражение БВП намалява спрямо съответния период на 2008 г. с 4.7 процента (4.8% по предварителните данни).

Добавената стойност, реализирана от субектите на националната икономика, възлиза на 40.67 млрд. лв. Реалният стойностен обем на показателя е с 3.2 процента по-нисък от този достигнат през деветмесечието на 2008 година.

Индустриалният сектор създава 31.1 процента от добавената стойност на икономиката, което показва запазване на относителния дял на сектора в сравнение с деветмесечието на 2008 г. Реалното намаление на създадената добавена стойност от индустриалния сектор е 8.3 процента.

Секторът на услугите бележи реално намаление от 0.7 процента, като относителният дял на сектора в добавената стойност на икономиката се увеличава - от 60.4 процента през деветмесечието на 2008 г. до 62.0 процента през съответния период на 2009 година.

Аграрният сектор намалява производствената си активност през деветмесечието на 2009 г. реално с 1.4 процента спрямо същия период на 2008 година.

От категориите на крайно използвания БВП, инвестициите в основен капитал намаляват реално с 23.2 процента и достигат относителен дял от 24.8 процента в общия обем на БВП. Индивидуалното потребление на населението намалява реално с 5.2 процента. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е негативно ( -3.65 млрд. лв.). Външнотърговският баланс се формира в резултат на намаляващи реални стойностни обеми на вноса и износа на стоки и услуги. Вносът на стоки и услуги реално намалява с 23.0 процента, докато износа реално намалява с 12.8 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg