Бюджет 2014: 1.8 ръст, 1.8 инфлация, 1.8% дефицит

1908
Бюджет 2014: 1.8 ръст, 1.8 инфлация, 1.8% дефицит

Депутатите обсъждат на първо четене държавния бюджет за догодина. Образованието, социалната сфера и инвестициите в регионите посочиха като приоритети управляващите. 100 млн. лв. се отделят за образование в специален фонд, 500 млн. лв. се отделят за регионите. Правителството очаква да събере догодина 501 млн. лв. повече приходи от тази година. С 380 млн. лв. повече ще бъдат разходите в бюджета. 1.8 % е заложената инфлацията, ръстът и бюджетният дефицит.

Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви в пленарната зала, че целта на управляващите е възстанояване на ръста на икономиката. Цонев също така каза, че този бюджет не е насочен към избори, че управляващите не смятат да ходят на избори догодина.

По време на обсъжданията днес отляво определиха бюджета като балансиран. Лидерът на Атака Волен Сидеров пък заяви в пленарната зала, че доходите на българите са прекалено ниски, предаде БНТ.

Опасностите какви са пред бюджета - приходи, да, има опасност, приходите са напрегнати като събираемост, но аз мисля, че екипът на Министерството на финансите и на двете събирателни агенции - НАП и Митници, ще направят всичко възможно - резерви има предостатъчно. Външният длъг - голям или малък, малък е все още, коментира депутатът от Коалиция за България Петър Кънев.

Тези три сакрални числа, които преди малко колегата тук каза – 1.8 ръст, 1.8 инфлация, 1.8 % от БВП дефицит. Не трябва да се гордеете с тези числа, защото те са жалки. Не 1.8 ръст, нужни са над 10-12 % ръст , за да има чувствително някакво подобрение на живота у нас, заяви лидерът на Атака Волен Сидеров.

В пленарната зала също така имаше сблъсък и между ГЕРБ и управляващите относно парите за образование и БАН. От ГЕРБ атакуваха управляващите, че отделят недостатъчно пари за образование. Съответно от БСП и ДПС пък заявиха, че по време на управлението на ГЕРБ не е имало достатъчно пари за БАН и управляващите са се отнасяли не особено добре към академията на науките, с изключение на времето, когато министър на образованието е бил акад. Стефан Воденичаров.

Спорове в залата имаше и по отношение на бюджета за здравеопазване. От ГЕРБ заявиха, че с този бюджет се цели само оцеляване на сектора. Здравният министър Таня Андреева пък насочи вниманието, че при управлението на ГЕРБ дълговете на лечебните заведения са се увеличили до 500 млн. лв. и че здравеопазването, според нея, е в катастрофално състояние. По думите ѝ това е било, защото с парите от здравни вноски са се строили магистрали.

Премиерът Пламен Орешарски също присъства на дебата:

„Всички критични бележки ще разгледам много внимателно и ще имаме предвид при водене на политиката през следващата година. Надявам се да подкрепите този бюджет. Той дава достатъчно инструменти, за да продължим политиките за насърчаване на икономиката и създаване на по-благоприятен стопански климат. И още следващата година да направим първи стъпки за икономически растеж”, каза министър-председателят, цитиран от Фокус.

„Този бюджет ще ни даде възможност и за малко по-активни политики в областта на образованието в посока професионалния акцент в образованието. Надявам се, че ще можем да направим и първи стъпки в дълго отлаганата здравна реформа. Този бюджет ще даде глътка въздух на местните власти”, каза още Пламен Орешарски

Всичко по темата Бюджет 2014

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg