Бюджетът чака до 2020 г. 1.6 млрд. евро от квоти парникови газове

565
Бюджетът чака до 2020 г. 1.6 млрд. евро от квоти парникови газове

Според оценка на ЕК през 2020 г., когато се предвижда всички квоти за търговия с парникови емисии да се разпределят чрез търг, България ще може да продаде малко повече от 42 милиона квоти и само за 2020 г. в бюджета ще постъпят около 1.6 млрд. евро от продажбата. Това съобщи Калин Илиев - експерт в Министерството на околната среда и водите на днешното, 126-о, заседание на Съвета по европейски въпроси.

Представители на бизнеса и на екологични неправителствени организации се запознаха с доклади на министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката за българските позиции по законодателния пакет на Европейската комисия "Климат, енергетика".

Според предложенията на ЕК от 2013 г. квотите, които ще се предоставят в сектор "енергетика", няма да се разпределят на операторите на инсталации безплатно, а чрез търг. За останалите сектори търгът трябва да се въведе поетапно от 2013 г. до 2020 г.

Предвижда се част от правата за търгуване да се преразпределят от държави-членки с по-висок от средния за ЕС БВП към страни с по-нисък от средния за съюза БВП. 90 на сто от общото количество квоти за търгуване ще се разпределят между страните според техния относителен дял от общите емисии през 2005 г., а останалите десет ще се преразпределят в полза на определен брой държави, посочени в приложение към евродирективата.

Така България ще може да продаде на търг повече квоти от дела, емитиран от инсталациите й през възприетата като референтна - 2005 г.

С предвидената възможност за преразпределение на част от правата на търг ще се увеличи делът, който страните-членки на ЕС ще могат да продадат на търг и да получат средства, които впоследствие на бъдат инвестирани в проекти за енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и социални дейности.

ЕК предлага разпределение на квотите вредни емисии за енергетиката да става изцяло чрез търг. България заедно с още няколко държави се обяви за поетапно въвеждане на търга от 2013 г. в енергетиката и в останалите сектори на икономиката, защото това би се отразило върху цените на електроенергията, посочи експертът.

Друго българско предложение е да има общо намаляване на емисии от всички сектори с 18 на сто за всички страни-членки, като по този начин се постига същият ефект, какъвто ще последва от предложението на ЕК за общия таван на вредните емисии.

По така наречено унгарско предложение, свързано с определянето на базовата година, спрямо която се фиксират ангажиментите на държавите от ЕС за намаляване на вредните емисии, експертът посочи, че това са преговори в рамките на Съвета на ЕС.

Там решенията се вземат с квалифицирано мнозинство и групата от държави, сред които е и България, на този етап няма така нареченото блокиращо малцинство. Това означава, че в съвета предложението на комисията базовата година да е 2005-а би могло да бъде прието с гласовете на останалите страни-членки въпреки противопоставянето на България и на някои други държави,смята експертът.

Експертът от Министерството на икономиката и енергетиката Милена Цолева посочи, че във връзка със задължителната европейска цел от 10-процентен дял на възобновяемите биогорива е необходимо тази цел да бъде обвързана с търговското въвеждане на биогорива от второ поколение.

Тя припомни, че националната задължителна цел се определя като съотношение между енергията от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ и крайното потребление на енергията в страната.Това означава, че колкото по-малък е ръстът на крайното потребление, толкова по-малка би била и целта за дела на ВЕИ, и общият процент, определен за България, е 16 на сто към 2020 г.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg