Бюджетът е отново на минус през май

746
Бюджетът е отново на минус през май

След положителните март и април, бюджетът излезе отново на минус през май, като към края на същия месец бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) е отрицателно в размер на 597.5 млн. лв. (0.8 % от прогнозния БВП), и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 450.6 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 146.9 млн. лева. Само за май дефицитът е 45.5 млн. лева.

За сравнение дефицитът за периода януари-май 2010 г. бе в размер на 1.4 млрд. лв. (1.9 % от БВП), или за първите пет месеца на 2011 г. дефицитът по КФП на касова основа се подобрява с 1.1 п.п. от БВП.

Постъпилите приходи и помощи по КФП към края на месец май възлизат на 10 млрд. лв. или 38.1 % от планираните за годишната постъпления. Спрямо същия период на 2010 г. приходите отчитат номинален ръст с 639.6 млн. лв. или 6.8%. заради по-високите постъпления от косвени данъци, както и на по-високите приходи от социални и здравноосигурителни вноски. Постъпленията от преки данъци и други данъцсъщо бележат известен ръст.

Разходите по консолидирания бюджет, включително вноската на Република България в общия бюджет на ЕС, към 31 май са в размер на 10.6 млрд. лв., което е 37.6 % от годишния разчет.

Те се свиват със 122.9 млн. лв. (1.1 %) на консолидирано ниво, като разходите за заплати и осигурителни вноски, разходите за текуща издръжка и капиталовите разходи за последните пет месеца са по-ниски, докато при здравноосигурителните плащания се отчита нарастване.

Фискалният резерв към 31 май 2011 г. възлиза на 5 млрд. лева.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg