Бюджетът излиза на плюс с 469 млн. лв. за април

990
Бюджетът излиза на плюс с 469 млн. лв. за април

© Profit.bg

Бюджетната позиция по консолидирания бюджет отчита значително подобрение по предварителни данни за месец април 2012 година, отчитат от Министерството на финансите.

Превишението на приходите над разходите на месечна база е 469 млн. лв., което е най-големият излишък за календарен месец от януари 2009 г. до сега.

За периода януари-април 2012 г. бюджетният дефицит се е свил до 217.2 млн. лв. или в номинално изражение дефицитът за четирите месеца на тази година е намалял с около 60 на сто спрямо отчетения за първите четири месеца на 2011 година.

Подобрението на бюджетната позиция се дължи изцяло на по-доброто изпълнение в частта на приходите и най-вече на ръста при данъчните приходи. Приходите от ДДС за периода нарастват номинално с 22.1 на сто спрямо същия период на миналата година, а от акцизи - с 6.9 на сто.

Изпълнението на параметрите в частта на преките данъци и имуществените данъци по общинските бюджети също отчита известен ръст спрямо същия период на предходната година. Неданъчните приходи и помощи към април 2012 г. нарастват с 94.7 млн. лева.

Фискалният резерв към 30 април 2012 г. е в размер на 4.9 млрд. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg