Чакъров: Още 50 пречиствателни станции до май 2009 г.

439
Чакъров: Още 50 пречиствателни станции до май 2009 г.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) организира започване на строителството на 50 нови пречиствателни станции най–късно до април-май 2009 г. Това съобщи днес министър Джевдет Чакъров, който направи първа копка за започване на технологичното строителство на пречиствателна станция в Смолян.

Поели сме много сериозен ангажимент пред ЕС – до 2010 г. да изградим пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители и при добра организация и от страна на общините, и от страна на строителите, и от страна на МОСВ, той може да бъде изпълнен, каза министърът, цитиран от пресцентъра на министерството.

Чакъров съобщи, че в изпълнение на този ангажимент трябва да бъдат изградени 50 нови пречиствателни станции в такива населени места, а други 37 трябва да бъдат реконструирани и модернизирани. Министърът подчерта, че МОСВ е създало необходимата организация. Той припомни, че миналата седмица беше обявена нова процедура за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители.

За усвояване по нея са предвидени 510 млн. лева. Очакваме до 15 декември, когато приключва набирането на проектите, много сериозна активност от общините и от кметовете, каза министър Чакъров. Ако общините не подготвят проекти със съответната документация, ако не организират обществените поръчки за избор на строител, няма как да бъде изпълнен този сериозен ангажимент, допълни той.

Кметът на Смолян Дора Янкова нарече изграждащата се пречиствателна станция в града „логистика за туризма и за опазване на планината Родопи”. Тя подчерта и сериозното финансиране, което получава общината от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) за водоснабдяване и канализация в редица населени места.

Пречиствателната станция в Смолян се финансира от програма ИСПА, по проект, който се управлява от МОСВ. Договорът за строителство на пречиствателната станция и разширение на главния колектор е на стойност 7 965 344.99 евро и беше подписан през март 2007 г. Целият обект е на стойност 24.5 млн. евро и ще обслужва население от 55 хиляди еквивалент жители в следващите 20 години.

Крайният срок за завършване на строителството на пречиствателната станция е април 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...