Частният сектор в индустрията прогнозира свиване на инвестиционните програми

777
Частният сектор в индустрията прогнозира свиване на инвестиционните програми

Стопанските ръководители в индустрията прогнозират свиване на инвестиционните програми на дружествата през 2008 г. спрямо 2007 г. с 2.3 на сто, което се дължи изцяло на частния сектор, където очакваният спад е 3.5 на сто. Това показват данни от бизнес-анкета на Националния статистически институт.

Анкетата сред промишлените предприятия се е състояла през втората половина на ноември.

Приоритет в инвестиционните програми според мениджърите през следващата година ще бъдат инвестициите за увеличаване на производствения капацитет и за подмяна на износено оборудване.

Независимо че мениджърите в промишлеността очакват инвестиционният климат през 2008 г. да е благоприятен, според оценката им на факторите, влияещи върху решенията за инвестиции през следващата година, част от тях (предимно от частния сектор) се въздържат да дават числови прогнози за очаквания обем на инвестициите през 2008 г.

Заради тези нагласи според анкетата се очертава свиване на инвестиционните програми с 2.3 на сто спрямо 2007 г. Това се дължи изцяло на частния сектор, където очакваният спад е 3.5 на сто и резервите за посочване на прогнозни числа са по-големи.

Предприятията от обществения сектор очакват ръст на инвестициите от 2.9 на сто, но те формират само 19.7 на сто от общия обем на предвижданите инвестиции в промишлеността.

Стопанските ръководители в индустрията предвиждат 12.1 на сто номинално увеличение на инвестициите през 2007 г. спрямо предходната 2006 г.

Около 81 на сто от очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2007 г. са от предприятията от частния сектор, като мениджърите прогнозират увеличение с 12.3 на сто спрямо предходната година, докато предприятията от обществения сектор предвиждат 11.5 на сто повече инвестиции, в сравнение с направените година по-рано.

Според главните типове инвестиции, тези за увеличаване на производствения капацитет са с най-голям дял (37.1 на сто) от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2007 г. На второ място с 26.6 на сто са инвестициите за механизация или автоматизация и за въвеждане на нови технологии, а тези за замяна на износено оборудване имат 25.7 на сто дял.

Останалите 10.6 на сто от инвестициите през 2007 г. са насочени например за опазване на околната среда и мерки за сигурност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...